Verkkouutiset

Telan Siimes: Työeläkemaksu ei voi olla päivänpoliittisen säätämisen kohteena

Työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes vastustaa emu-puskurien käyttöä työeläkemaksujen alentamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ei kannata ehdotuksia työeläkemaksujen väliaikaisesta alentamisesta emu-puskurien avulla.

Siimes muistuttaa, että eläkemaksun tilapäinen alentaminen ilman vastaavaa tulevien eläkkeiden leikkausta kasvattaisi Suomen kestävyysvajetta nykyisestä.

Eläkkeen maksajien on hänen mielestään voitava luottaa siihen, että he saavat omille maksuilleen aikanaan vastinetta työeläkkeen muodossa.

– Se ei onnistu, jos työeläkemaksu on jatkuvan päivänpoliittisen säätämisen kohteena, hän toteaa blogissaan Telan verkkosivuilla.

Siimes huomauttaa myös, että alkuperäisestä vuoden 1997 emu-puskurisopimuksesta ei löydy lainkaan mainintaa puskurien käytöstä työeläkemaksun alentamiseen.

Sen sijaan puskureilla haluttiin hänen mukaansa tasata eläkevakuutusmaksun suhdanneluonteisia heilahteluja ja vaimentaa laskusuhdanteeseen liittyvästä palkkasumman hitaasta kasvusta johtuvaa työeläkemaksun nousupainetta.

– Eläkevaroilla ei pidä tehdä eläkejärjestelmän ulkopuolisia tavoitteita palvelevia ratkaisuja. Jos sille tielle lähdetään, kerran otettua askelta on vaikea perua, Siimes varoittaa.

Lisäksi Suomen ikärakenteen murros ei hänen mukaansa odota, vaan käy lähivuosina päälle kuin juna.

– Päätösvalta emu-puskurin käytöstä on eläkeneuvottelutuloksen mukaisesti työmarkkinaosapuolilla. Toivon heiltä asiassa pitkää perspektiiviä ja vahvaa vastuunkantoa, Siimes toteaa.

Hän vielä muistuttaa, että eläkeneuvottelutuloksen mukainen maksun vakaana pitäminen purkaa eläkejärjestelmän puskureita kovaa vauhtia jo nyt ilman ensimmäistäkään työmarkkinaosapuolten lisäpäätöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)