Verkkouutiset

Presidentti sanoo Assadia pääsyylliseksi kaikkeen Syyriassa nähtyyn

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö toimii nyt ripeästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tässä tilanteessa näyttää selvästi siltä, että kaikkeen siihen, mitä Syyriassa on nähty, kyllä [Syyrian presidentti Bashar al-] Assad on siihen pääsyyllinen selvästi, presidentti Sauli Niinistö sanoi tiedotusvälineille valtioneuvoston linnan edessä perjantaina.

Niinistö otti niin sanotun tp-utvan eli tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksen jälkeen kantaa Yhdysvaltojen viime yönä suorittamiin ohjusiskuihin Syyrian ilmavoimien lentotukikohtaan, josta käsin Syyria Yhdysvaltojen mukaan suoritti kaasuiskut Idlibin alueelle tiistaina.

– Pidimme erittäin tärkeänä että kemiallisten aseiden kieltojärjestö tarkoin selvittää, mistä on ollut kysymys ja Suomi on valmis tarjoamaan siihen apuaan, Niinistö kuvasi keskusteluja tp-utvan kokouksessa.

Hän totesi, että tp-utva piti tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö ”toimii todella ripeästi” ja ”välttämättömästi tarkoin selvitetään kaikki”, mitä tiistain kaasuiskun yhteydessä tapahtui.

Asiaa on jo käsitelty YK:ssa, eikä asiaan löytynyt yksimielisyyttä. Presidentti arvioi, että YK:n piirissä voi olla vaikea löytää yhteisymmärrystä.

Niinistö totesi, ettei näe välitöntä yhteyttä Syyrian tapahtumien ja mahdollisen Itämeren uhan välillä.

Tasavallan presidentin mukaan tilanne kehittyy koko ajan. Venäjä on muun muassa ilmoittanut lopettaneensa lentotoiminnan koordinaation Yhdysvaltojen kanssa. Toisaalta Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillersonin on määrä vierailla Moskovassa ensi viikolla.

– Silläkin on nyt entistä suurempi painoarvo, Niinistö arvioi.

Niinistö kutsui koolle kiireellisesti perjantaiaamuksi niin sanotun tp-utvan eli tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksen.

Presidentti perusteli kiireellistä koollekutsua osin sillä, että hän halusi testata, miten Suomen hallinto kykenee ottamaan kantaa nopeasti eteen tuleviin tilanteisiin. Hän totesi olevansa tyytyväinen siitä, että ”hereillä on oltu” Suomessa ja tietoa on pyritty saamaan kaikista mahdollisista lähteistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)