Verkkouutiset

Ilmatilakohusta selvitys: Resurssipulalla ei mitään vaikutusta reagointiin

Puolustusvaliokunnan saaman selvityksen mukaan ilmatilaloukkauskohun ongelma oli vain viestinnässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvaliokunnan saamien tietojen mukaan Suomen ilmavoimat reagoivat täysin normaalisti toukokuussa sattuneisiin ilmatilaloukkauksiin.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) vahvisti valiokunnan asiantuntijakuulemisen jälkeen, että puolustusvoimien resurssipulalla ei ollut valiokunnan saamien tietojen mukaan minkäänlaista roolia siinä, miten ilmatilaloukkauksiin reagoitiin.

– Mitä näihin tapahtuneisiin ilmatilaloukkauksiin 20. toukokuuta tulee, ne havaittiin välittömästi ja ne dokumentoitiin normaalisti, Niinistö kertoi.

Ensimmäisen ilmatilaloukkauksen kohdalla päivystyskoneen käyttöä ei katsottu tarpeelliseksi. Kone oli ottanut yhteyttä aluelennonjohtoon ja pyytänyt päästä ilmatilaan väistääkseen ukkosta.

– Toinen kone lensi Suomen ilmatilassa viisi minuuttia, neljäkymmentä sekuntia, otti radioyhteyden aluelennonjohtoon vasta Suomen ilmatilassa ja ilmoitti väistävänsä ukkosta, Niinistö sanoi.

Niin Niinistö kuin valiokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinenkin (kesk.) korostivat, että jokainen ilmatilaloukkaus ei missään nimessä anna aihetta Hornet-hävittäjien käytölle.

Niinistön mukaan toinen ilmatilaloukkaus lyhyen ajan sisällä johti kuitenkin päätökseen kohottaa päivystyskoneen valmiutta. Kun vielä myöhemmin samana iltana tunnistamaton ilma-alus lähestyi Suomenlahtea, ”tuolloin tehtiin päätös käyttää päivystyskonetta ennakoivasti”.

Niin Niinistö kuin Kääriäinenkin kiistivät Savon Sanomien tiedot ylityötuntien vaikutuksesta Hornet-hävittäjien valmiuteen. Samoin he kiistivät Suomen Kuvalehden tiedot siitä, että kyse olisi ollut joistain muista kuin venäläisistä kuljetuskoneista.

Valiokunnan saaman selvityksen mukaan ilmatilakohujupakan virheet ja väärinkäsitykset syntyivät viestintäpuolella, niin valtioneuvoston tilannekeskuksessa kuin joissain toimituksissakin.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sai ensin väärää tietoa siitä, että koneiden tunnistus olisi tapahtunut lähettämällä Hornetit ilmaan eikä myöhemmin tehty oikaisu tekstiviestillä tavoittanut pääministeriä.

Kysymykseen, olisiko puolustusvoimat voinut itse oikaista väärinkäsityksen suoraan julkisuuteen, Kääriäinen vastasi näin:

– Puolustusvoimat toimii sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Mitä tulee tietojen lähettämiseen pääministerille tekstiviestillä, Kääriäisen mielestä jatkossa olisi hyvä varmistaa, että pääministeri saa oikean tiedon perille aivan varmasti.

Jussi Niinistön mielestä joillain toimittajilla olisi myös syytä katsoa peiliin ilmatilakohussa:

– Tässä ovat toimittajilla menneet puurot ja vellit sekaisin.

Niinistö halusi korostaa tässä yhteydessä, että oli itse puhunut ”vain yleisellä tasolla” vastatessaan taannoin kysymykseen, kuinka kauan Hornet-hävittäjien tulo Rissalasta Suomenlahden ylle kestää.

Valiokunnan kuultavina olivat tänään valmiuspäällikkö Markku Myllykangas, ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri, suunnitteluyksikön johtaja Timo Junttila puolustusministeriöstä sekä erityisasiantuntija Mika Varvikko puolustusministeriöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)