Verkkouutiset

Petteri Orpon mukaan hallitus löytämässä yhteisen talouslinjan – ”joillekin se teki kipeää”

Valtiovarainministeri muistuttaa, että jos korot nousevat yhden prosenttiyksikön, valtion korkomenot kasvavat miljardi euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus on löytänyt yhteisen näkemyksen siitä, että Suomi tarvitsee uusia keinoja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

– Tämähän minun viestini on ollut. Emme ole sillä uralla, jonka itse olemme määritelleet, sillä, joka johtaa tasapainoon julkisessa taloudessa Orpo sanoi lauantaina Turussa.

Viime vuoden lopulla hallituspuolueet olivat eri mieltä sopeutustarpeista. Orpo arvioi marraskuussa, että hallitus voi joutua tekemään keväällä 1–2 miljardin euron lisäleikkaukset julkiseen talouteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan totesi pian sen jälkeen, että lisäleikkauksiin ei ole tarvetta.

Orpo toteaa nyt, että hänen viestiään ei tuolloin otettu vakavasti.

– Marraskuussa kun aloitin puhumisen, kaikki olivat vielä sitä mieltä että menee loistavasti putkeen.

Orpon mukaan hallituksen ykköstavoite on löytää keinoja työllisyyden parantamiseksi, jotta palveluihin ei ”tarvitse koskea”.

– Joillekin oli kipeämpi kuulla, että jos talous ei kasva, leikkaukset odottavat ja mörkö on ovella.

Nyt hallitus hänen mukaansa jakaa sen näkemyksen, että nykyiset toimet eivät riitä ja että velkaantuminen ei taitu. Yhtä mieltä puolueet ovat myös siitä, että lisää toimia tarvitaan. Sen jälkeen mielipiteet alkavat jakautua.

– Hiljaisempia olemme toistaiseksi siitä, mitä sitten seuraa, Orpo toteaa.

Hän huomauttaa, että suureen velkamäärään sisältyy riskejä. Yksi niistä on korkojen nousu.

– Jos meidän valtion lainojemme korot nousisivat yhdellä prosentilla, mikä ei ole tavatonta korkomarkkinoilla, se merkitsee korkomenojen lisäystä miljardilla eurolla. Se on hirveä summa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)