Verkkouutiset

Alexander Stubb: Tarvitsemme rehellisen keskustelun Natosta

MTS:n vaalipaneelissa valtaosa puolueiden edustajista kannatti Nato-selvitystä ensi vaalikaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntapuolueiden edustajista valtaosa kannatti erillisen Nato-selvityksen tekemistä seuraavalla vaalikaudella. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vaalipaneelissa vasemmistoliiton Annika Lapintie tyrmäsi uuden selvityksen täysin. Myöskään SDP:tä edustaneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä erillinen selvitys ei ole tarpeen, vaan Natoa voidaan pohtia turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä.

Jonkinasteista varausta erillisselvityksen tarpeelle esitti myös vihreiden Pekka Haavisto.

Keskustassa Nato-jäsenyyden etujen ja haittojen selvittelyä kannatetaan:

– Jonkinlainen päivitys tälle asialle olisi tarpeen, myönsi keskustaa paneelissa edustanut puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen. Hän huomautti, että edellinen Nato-selvitys on vuodelta 2007.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi paneelissa, että turvallisuusympäristö on muuttunut:

– Meidän pitää käydä avoin, selkeä ja rehellinen keskustelu mahdollisesta Suomen Nato-jäsenyydestä ilman minkäänlaisia ideologisia tai muita esteitä.

Nato-selvityksen tekemistä on esitetty perussuomalaisten ja kokoomuksen piiristä. Kokoomus esitti eduskunnalle annettavaa selontekoa Nato-jäsenyyden vaikutuksista muutama viikko sitten julkaistussa strategisessa vaaliohjelmassaan.

Stubb totesi vetäneensä viime hallitusohjelmaneuvotteluissa ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää. Hän myönsi ryhmän tehneen virheen siinä, kun Nato-jäsenyyden valmistelu suljettiin pois.

– Tällaista virhettä ei saa tehdä seuraavalle hallituskaudelle, Stubb korosti.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö korosti olevansa Nato-kriittinen, mutta kannattavansa kiihkotonta Nato-selvitystä, josta saataisiin eväitä kansalaiskeskusteluun:

– Saisimme faktoja kansalaiskeskusteluun. Tämä ei olisi sellaista tunteenomaista juupas-eipäs-väittelyä, kenellä Nato-mopo keulii ja kuka on Nato-kiimassa ja niin pois päin, Niinistö perusteli.

Niinistö rauhoitteli Tuomiojaa ja Lapintietä

Niinistö huomautti erikseen Lapintielle ja Tuomiojalle, ettei ”Nato-selvityksellä Suomea Natoon viedä, sitä ei tarvitse pelätä”.

Kääriäinenkin korosti, ettei näe Nato-jäsenyyden hakemista tarpeellisena, mutta haluaa jättää asian avoimeksi, ”jos valtionjohto kerta kaikkiaan tällaiseen tulokseen tulee”.

Stubb totesi paneelissa kannattavansa kokoomuksen puheenjohtajana luonnollisesti Suomen Nato-jäsenyyttä:

– Nato-jäsenyys lisäisi meidän turvallisuutta, lisäisi meidän päätöksentekomahdollisuutta ja toisi meidät sellaiseen arvoyhteisöön, jonne me kuulumme.

Tuomioja oli täysin eri linjoilla:

– En näe, että se lisäisi Suomen turvallisuutta, vaan toisi lisää jännitteitä meidän lähiympäristöömme eikö se suinkaan laajentaisi vaan rajoittaisi meidän toimintavapauttamme.

Lue myös: Lapintie ajaisi armeijaa alas – muut panelistit kummastelivat

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)