Verkkouutiset

Nordean pääekonomisti: Hallitus voisi myöntää, että tuli uhottua liikaa

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju muistuttaa, että hallituksen kyvyt vaikuttaa työllisyysasteeseen ovat pienet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aki Kangasharju muistuttaa hallituksen arvostelijoille, ettei hallitus ole kaikkivoipa. Hänen mielestään liikkumavara toimenpiteissä on ollut pieni.

– Ehkä hallitus voisi todeta, että ”tuli nyt uhottua vähän liikaa”, ja se tavoite, mihin pyritään, on yksinkertaisesti liian kova, Kangasharju sanoo Verkkouutisille.

Hallitus päätti viikon alussa puoliväliriihessä uusista toimista, joilla se tähtää julkisen talouden tasapainottamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen.

Kangasharjun mielestä toimet olivat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä tavoitteisiin nähden.

Hallitus on tavoitellut 110 000 uutta työpaikkaa ja 72 prosentin työllisyysastetta.

– Tavoitteen toteutumiseen tarvittaisiin apua korkeammilta tahoilta, että kansainvälinen suhdanne paranisi, Kangasharju toteaa.

Jos vienti lähtisi nousuun ja alihankintaketjun kautta tulisi lisää tilauksia, kansainvälinen noususuhdanne voisi avittaa työllisyysasteen tavoitellulle tasolle.

– Hallituksella ei ole sellaista kapasiteetti, että se pystyisi yhtäkkiä niin paljon tekemään kotimaisia toimia, että pelkillä hallituksen toimilla tavoitteeseen päästäisiin, Kangasharju huomauttaa.

Hän toteaa, että puoliväliriihessä sovitut päivähoitomaksujen alentamiset ja työttömyyysturvan aktiivimalli auttavat vähän. Työttömyysturvan reilumpi porrastaminen auttaisi enemmän.

Asumistuen kuluttajahintaindeksiin sitominen puree Kangasharjun mukaan vähitellen, mutta se myös pahentaa kohtaanto-ongelmaa.

– Mitä kauemmaksi tuki jää vuokran tasosta täällä pääkaupunkiseudulla, sitä vaikeampi on pienituloisen tulla tänne töihin, Kangasharju sanoo.

– Rinnalle pitäisi ehdottomasti tehdä asuntotuotantoa lisääviä toimia, jotka saisivat asuntojen hintaa alemmaksi, hän jatkaa.

Hän totea, että kaikki toimet, jotka lisäävät työn tarjontaa ja vähentävät kohtaanto-ongelmaa, ovat oikeaa politiikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)