Verkkouutiset

Akavan Erityisalat: Perheen talous on otettava huomioon perhevapaakiintiöissä

Akavan Erityisalat kannattaa isille kiintiöidyn perhevapaan lisäämistä vain varauksin, sillä liiton mielestä on kohtuutonta, jos perheen tulot romahtavat isän kiintiövapaan takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan Erityisalat on kysellyt jäseniltään mielipiteitä perhevapaa uudistuksesta. Jäsenten mielestä uuden perhevapaamallin pitää riittävän toimeentulon lisäksi turvata paluu töihin, ottaa huomioon erilaiset perhe- ja työntekomuodot sekä vahvistaa naisten työmarkkina-asemaa.

– Nämä jäsentemme ykköstoiveet toteutuvat varsin hyvin Akavan keväällä esittämässä mallissa, joka muun muassa suosii yhtenä vaihtoehtona osa-aikatyötä, kertoo Akavan Erityisalojen lakimies Anna Zibellini.

Liitto kannattaa Akavan mallissa isille kiintiöidyn vapaan lisäämistä, mutta tietyin varauksin. Kysymys on perheiden taloudesta.

– On kohtuutonta pakottaa paremmin palkattu puoliso, joka on useimmiten isä, pitkälle perhevapaalle, jos se romahduttaa perheen tulot. Tämä tulee ehdottomasti ottaa uudessa perhevapaamallissa huomioon, Zibellini toteaa.

Akavan perhevapaamalli ei ota kantaa vanhemmanvapaan korvauksen suuruuteen. Akavan Erityisalojen liiton mukaan perheiden taloudellinen tilanne kuitenkin paranisi, jos vanhempainvapaan korvauksen suuruus määräytyisi aina kuuden viimeisimmän kuukauden tulojen perusteella silloin, kun tämä on korvauksen saajalle edullisempaa.

– Lisäksi isän perhevapaajakso tulisi voida ajoittaa niin, että äidit voisivat toteuttaa halutessaan suomalaista suositusta kuuden kuukauden täysimetyksestä. Tästä moni jäsen huomautti kyselyssämme, Zibellini kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)