Verkkouutiset

Vapaavuori esittää Fennovoiman hakemuksen hyväksymistä – TVO:lle ei lisäaikaa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori esittää hallitukselle Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätöksen täydennyksen hyväksymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fennovoiman luvan hyväksynnän ehtona tulee Jan Vapaavuoren mukaan olla 60 prosentin kotimainen omistus. Kotimaiseksi omistukseksi lasketaan kaikki EU- ja ETA-alueen toimijat.

– Rakentamislupakäsittelyn yhteydessä arvioidaan, onko yhtiön omistuspohja yhteiskunnan kokonaisedun edellyttämällä tasolla. Kyse on toisaalta kansallisen edun turvaamisesta, jolla varmistetaan maan energiapolitiikan ohjattavuutta ja huoltovarmuutta, toisaalta hankkeen yleisestä legitimiteetistä. Periaatepäätös raukeaa, jos Fennovoima ei toimita laitoksen rakentamislupahakemusta valtioneuvostolle 30. kesäkuuta 2015 mennessä, elinkeinoministeri Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Fennvoima haki Pyhäjoelle sijoitettavan ydinvoimalan rakentamiselle periaatepäätöksen täydentämistä, koska vuonna 2010 hyväksytyssä hakemuksessa venäläinen Rosatom ei ollut mukana laitostoimittajavaihtoehtona.

Sen sijaan Teollisuuden Voiman (TVO) hakemukselle lisäajasta periaatepäätökselle Vapaavuori ei aio esittää hyväksyntää.

– Esitän valtioneuvostolle, että TVO:n pyyntö voimassa olevan periaatepäätöksen jatkamiselle hylätään. OL3-hankkeeseen liittyvien epävarmuuksien vuoksi on mahdotonta luotettavasti arvioida pystyisikö TVO etenemään hankkeessaan investointiin ja rakentamisluvan jättämiseen asti uudenkaan määräajan puitteissa, Vapaavuori sanoi.

TVO pyysi periaatepäätöksen täydennyshakemuksessaan hallitusta asettamaan uuden määräajan Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikön rakentamisluvan hakemiselle. Hankkeen viivästyminen johtuu siitä, ettei Olkiluoto 3 -laitosyksikköä ole saatu sähköntuotantoon suunnitellusti. TVO:n vuonna 2010 eduskunnan hyväksymä periaatepäätös on kuitenkin edelleen voimassa 30. kesäkuuta 2015 saakka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)