Verkkouutiset

Kristillisdemokraatit: Merkittävä osa kansasta on käytännössä ilman yhtäläistä äänioikeutta

KD:n puoluekokouksen hyväksymän julkilausuman mukaan nykyinen vaalijärjestelmä sorsii pienpuolueita erityisesti pienissä vaalipiireissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolueen mukaan Suomen tämänhetkinen vaalijärjestelmä ei varmista perustuslaillisen kansanvallan toteutumista ja asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan vaalipiiristä riippuen.

– Merkittävä osa kansastamme on käytännössä ilman yhtäläistä äänioikeutta.

Puolueen mukaan vaalien suhteellisuuteen liittyvät ongelmat tunnustetaan laajasti.

– Vaalilain uudistamistyötä ovat hidastaneet puolueiden valtapoliittiset intressit. Kukin eduskunta tahtoo säilyttää valtansa ja jäädyttää sen vaalijärjestelmän, jolla on itse tullut valituksi.

Puolueen mukaan tarvittava lainsäädäntötyö on jo valmiina, sillä vuonna 2010 eduskunnalle annettiin hallituksen esitys Suomen perustuslain 25 §:n, vaalilain sekä puoluelain 9 §:n muuttamisesta. Seuraava eduskunta kuitenkin kaatoi esityksen vuonna 2011.

– Vaalijärjestelmää on uudistettava eduskuntavaalien osalta niin, että kansanedustajapaikat jaetaan puolueiden valtakunnallisen äänituloksen ja vaalipiireissä saatujen henkilökohtaisten äänien mukaan. Tämän ns. tasauspaikkajärjestelmän avulla vaalitulos vastaisi nykyistä paremmin kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa ja korjaisi nykyisin vallitsevan demokratian vääristymän. Vastaava järjestelmä on käytössä muun muassa Ruotsissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)