X
SULJE MAINOS

”Politiikan pitäisi kohdella eri alueilla asuvia ihmisiä samalla tavalla”

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa kannustetaan ihmisiä pysymään heikon tuottavuuden alueilla, mikä vähentää hyvinvointia.

Valtionosuusjärjestelmä ja verotus kannustavat ihmisiä asumaan matalan tuottavuuden alueilla kasvukeskusten asemesta, arvioidaan tuoreessa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen raportissa.

Raportin mukaan esimerkiksi Tunturi-Lapissa asuvaa perhettä kannustetaan useilla tuhansilla euroilla vuodessa, jotta perhe ei muuttaisi Helsingin seudulle.

Paikallaan pysymisen kannustimet syntyvät valtion verotuksesta ja valtio-osuuksista. Verotus syö muuttamisesta koituvan palkanlisän, ja valtio-osuuksissa puolestaan suositaan matalan tuottavuuden alueita.

Tämä jarruttaa raportin tekijöiden mielestä kaupungistumista ja vähentää hyvinvointia.

– Analyysi osoittaa, että Suomessa harjoitetaan hajauttavaa, ei keskittävää politiikkaa. Siis aivan päinvastoin kuin julkisessa keskustelussa joskus väitetään, toteaa erikoistutkija Tuukka Saarimaa tutkimuskeskuksen tiedotteessa.

Erikoistutkija Heikki Pursiaisen mielestä ihmisiä ei pitäisi kannustaa asumaan matalan tuottavuuden alueilla, koska se alentaa yhteiskunnallista hyvinvointia.

– Politiikan pitäisi olla alueellisesti neutraalia ja kohdella eri alueilla asuvia ihmisiä samalla tavalla, Pursiainen painottaa.

Sikäli kun aluepolitiikkaa harjoitetaan, sen pitäisi hänen mielestään mahdollisesti pikemminkin edistää keskittymistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt