Verkkouutiset

Poliisin tutkimus turvapaikan hakijoista: 161 seksuaalirikosta 2016

Tyypilliset turvapaikanhakijoiden rikokset ovat pahoinpitelyjä ja uhkailuja vastaanottokeskuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan turvapaikanhakijoiden rikoksissa korostuvat vastaanottokeskuksissa tapahtuvat pahoinpitelyt ja uhkailut.

Seuraavaksi yleisimpiä ovat turvapaikanhakijoiden omaisuusrikokset, seksuaalirikokset sekä vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan kohdistuneet rikokset.

Tutkimuksen aineistona olivat vuonna 2016 poliisiasiain tietojärjestelmään kirjatut ilmoitukset, joissa turvapaikanhakija oli rikoksesta epäilty tai uhri. Ilmoituksia oli 1 565. Kirjausvuonna 2016 Suomessa oleskeli enimmillään noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja vähimmillään noin 20 000 turvapaikanhakijaa.

Vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden rikosten taustalla on poliisin tiedotteen mukaan usein kulttuuriin ja uskontoon liittyviä erimielisyyksiä. Toinen esille tullut syy on tyytymättömyys oloihin vastaanottokeskuksessa.

Aineistossa uhreja oli 1 066. Heistä reilu kaksi kolmasosaa oli miehiä, yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 49 prosenttia Irakin kansalaisia. Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä oli 1 052. Heistä 95 prosenttia oli miehiä, hieman yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 62 prosenttia Irakin kansalaisia.

Seksuaalirikoksia aineistossa oli 161. Rikoksiin oli kirjattu 147 uhria. Seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia.

– Suomalaisiin kohdistuneissa turvapaikanhakijoihin liittyvissä seksuaalirikosepäilyissä yleisin rikosnimike oli seksuaalinen ahdistelu, joita oli runsas viidennes tapauksissa käytetyistä rikosnimikkeistä. Raiskaus ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olivat seuraavaksi yleisimmät, tutkimuksessa todetaan.

– Turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikoksista tarvitaan seurantatietoa, joka palvelee niin julkista keskustelua ja viranomaisia kuin turvapaikanhakijoitakin. Maahanmuuttoon – ja turvapaikanhakijoihin erityisesti – liittyy monenlaisia käsityksiä ja uskomuksia. Tutkimustiedon kerääminen on siis tästäkin näkökulmasta perusteltua, erikoistutkija Kari Laitinen Polamkista sanoo poliisin tiedotteessa.

Turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten välisistä pahoinpitelyistä ja uhkailuista kirjattiin poliisin järjestelmiin 2016 yhteensä 105 rikoksesta epäiltyä. Heistä 47 prosenttia oli Suomen kansalaisia, 43 prosenttia irakilaisia ja loput muiden maiden kansalaisia.

Poliisi otti marraskuussa 2015 käyttöön TUPA2-koodin turvapaikanhakijoihin liittyvien rikosepäilyjen
kirjaamisessa. Tutkimuksessa huomautetaan, että ”ei ole varmuudella osoitettavissa, että koodia olisi käytetty kaikissa turvapaikanhakijoihin liittyvissä ilmoituksissa. Toisaalta ei myöskään ole varmuudella osoitettavissa, että kaikki ilmoitukset, joissa koodia on käytetty, liittyisivät turvapaikanhakijoihin”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)