Elokapina-mielenosoitus Helsingissä 3. lokakuuta. LEHTIKUVA / HANDOUT

Poliisin mukaan mielenosoittajien kantamiseen ei ollut voimavaroja

Viranomaisen mukaan OC-sumute oli lievin keino.

Poliisi perustelee OC-sumutteen käyttöä Helsingin Elokapina-mielenosoituksessa sillä, että kyse oli lievimmästä käytettävissä olevasta keinosta väkijoukon hajottamiseen.

Poliisihallitus luovutti selvityksensä asiasta tänään sisäministeriölle. Siinä korostetaan, että poliisin tehtävänä on turvata mielenilmaisun vapaus ja samalla muidenkin kansalaisten oikeudet. Mielenilmaisun vapaus ei poliisin mukaan kuitenkaan tarkoita vapautta rikkoa lakia.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, ettei viranomaisille ollut annettu etukäteen tietoa mielenosoittajien suunnitelmasta estää liikenne Unioninkadun ja Kaisaniemenkadun ajoradoilla. Toiminnasta kerrotaan aiheutuneen häiriöitä ja esteitä yleiselle liikenteelle, vaaraa mielenosoittajille sekä poliisitehtäviä suorittaneille poliisimiehille. Lisäksi liikenteelle aiheutunut haitta aiheutti poliisin mukaan vaaraa pelastusviranomaisten toiminnalle.

Helsingin poliisilaitoksen antaman lausunnon mukaan tilanne ajautui mielenosoituksessa siihen pisteeseen, että ”poliisin käytössä olleet keinot, jotka olivat painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin, eivät enää riittäneet”. Poliisi huomauttaa, ettei mielenilmaisua kuitenkaan keskeytetty missään vaiheessa, vaan sen jatkaminen turvallisesti mahdollistettiin myös mielenosoittajien ajoradalta poistamisen jälkeen.

Poliisilta on tivattu tapahtumien jälkeen muun muassa, miksei mielenosoittajien kantamista pois paikalta jatkettu. Poliisin selvityksen mukaan tämä ei toiminut ja voimavarat eivät riittäneet. Tilanteeseen sidottua suurta määrää poliisipartioita tarvittiin jo toisaalla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tehtävässä oli kiinni 24 partiota neljän tunnin ajan ja muita hälytyksiä alkoi kasaantua.

– Myös mielenosoittajien fyysinen kantaminen ja siirtäminen jalkakäytävälle ei enää tuottanut toivottua lopputulosta, koska jokaisen poliisin käskyä laiminlyöneen henkilön kuljettamiseen ei ollut voimavaroja, ja toisiinsa kahliutuneiden mielenosoittajien kantaminen tai irrottaminen kahleista voimakeinoin olisi voinut aiheuttaa fyysisiä vammoja, poliisi perustelee.

Operaation johtajan kerrotaan hyväksyneen OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen.

– Ennen sumutteen käyttöä oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja niiden käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajista. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.

Voimakeinojen käytön harkinnassa oli selvityksen mukaan arvioitu väkijoukon aiheuttamaa merkittävää haittaa liikenteelle, käytössä olevia poliisiresursseja, vaihtoehtoisia keinoja sekä poliisiresurssien vapauttamista kiireellisten hälytystehtävien hoitamiseen. Tilanteessa tuli poliisin mukaan arvioida myös ”vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja, jos tilanteen olisi annettu jatkua”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt