Noin puolet huumausaineen käyttörikoksista paljastuu liikenteessä. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Poliisin mielestä kannabisaloite ei välitä turvallisuudesta

Salliva linja vahingoittaisi poliisipäällikön mukaan liikenneturvallisuutta.

Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan kannabiksen laillistamista koskevassa kansalaisaloitteessa ei ole huomioitu sen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

Koskimäki on jakanut Twitterissä Ylen uutisen kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta. Uutisen mukaan poliisi on kirjannut vuonna 2017 yhteensä 17 048 huumausaineiden käyttörikosta. Torstaina 50 000 nimen rajan ylittäneessä kansalaisaloittessa esitetään kannabiksen rangaistavuudesta luopumista.

Poliisipäällikön mukaan keskustelusta unohtuu, että merkittävä osa käyttörikoksista paljastuu liikenteessä rattijuopumuksen yhteydessä.

Poliisi on arvioinut, että todellisuudessa liikenteessä on vielä enemmän huumekuskeja. Heidän määränsä ei Koskimäen mukaan sallivammalla huumepolitiikalla ainakaan vähenisi.

– Uutisesta puuttui oleellinen tieto kun kerrottiin käyttörikosten määrästä eli noin puolet huumausaineen käyttörikoksista paljastuu liikenteessä rattijuopumuksen yhteydessä, Ilkka Koskimäki tviittaa.

– Itsekäs kansalaisaloite, joka ei välitä liikenneturvallisuudesta, lapsista ja nuorista eikä addikteista.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kanoo Helsingin Sanomille pitävänsä aloitetta ”lainsäädäntöeettisesti mahdottomana”.

– Sellainen on huonoa lainsäädäntöä, että jokin on kiellettyä ja periaatteessa siitä pitäisi rangaista, mutta ei kuitenkaan rangaista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt