Poliisin kauhukuvailu Kölnin kaaoksesta: Emme pystyneet auttamaan uhreja

Poliisi pelkäsi uudenvuodenyön ahdistelukaaoksessa Saksassa kuolonuhreja.

Saksalaislehdet Bild ja Der Spiegel ovat julkaisseet Kölnin poliisin sisäisen raportin maailmaa kuohuttavista uudenvuodenyön tapahtumista kaupungissa. Bild kuvailee raportin olevan asiakirja poliisin kokemasta avuttomuudesta ja kauhusta.

Kölnissä koettu väkivalta on ollut aiemmin tiedettyä pahempaa. Eräässä vaiheessa poliisi pelkäsi kaaosta, vakavia loukkaantumisia ja kuolonuhreja.

”Naisten piti kirjaimellisesti juosta halki juopuneiden miesten kujan, tavalla jota ei voi kuvailla” raportissa todetaan.

”Monet naiset tulivat virkailijoiden luo shokissa ja itkien ja kertoivat seksuaalisista hyökkäyksistä. Poliisit olivat kyvyttömiä vastaamaan kaikkiin tapahtumiin, hyökkäyksin ja rikkeisiin. Niitä oli yksinkertaisesti liikaa samaan aikaan”.

Yli 150 naista on nyt tehnyt ilmoituksen tapahtuneesta. Kolme neljästä heistä kertoo seksuaalisesta häirinnästä. Raiskauksia on kaksi. Seitsemän tekijää on identifioitu.

Poliisi oli raportin mukaan täysin alivoimainen massoja vastaan. Kun joitain rikoksentekijöitä kehotettiin poistumaan, he vain vitsailivat kehotuksille.

”Merkel kutsui”

Raportin tekijäksi sanotaan paikalle komennettujen ylimääräisten poliisien komentajaa.

Tekstin mukaan jotkut kiinniotetut seksiahdistelijat sanoivat olevansa turvapaikanhakijoita Syyriasta. Poliisi kirjoitti ylös seuraavia kiinniotettujen lausuntoja:

1. Repi virne kasvoillaan oleskeluluvan ja totesi: ”Ette voi minulle mitään, haen uuden huomenna”.

2. ”Olen syyrialainen, teidän täytyy kohdella minua ystävällisesti! Rouva Merkel on kutsunut minut”.

Kun poliisi antoi kieltoja lähestyä ”kyseiset ihmiset tulivat aina uudelleen ja tekivät tilanteesta vitsin. Säilöönotot tässä mitassa eivät kapasiteetin rajoista johtuen tulleet kysymykseen”.

Kirjoittaja kertoi vaarallisesta tungoksesta aseman laitureilla, ”viidakon laista” ja fyysisestä taistelusta juniin pääsyssä sekä oksennuksesta ja ulosteista koko rautatieasemalla.

Uhreja uhattiin

Monen miespuolisen maahanmuuttajan todettiin nukkuneen päihtymystään pois rautatieaseman pankkikopeissa ja odotushuoneissa. Poliisin raportissa jatkettiin näin:

8. Kun itkevät uhrit huusivat apua, tultiin väliin voimakkaasti seisomaan (auttajat?) ja esimerkiksi tiivistämällä ihmisrinkejä/massamuuria estettiin pääsy asianomaisen (uhrin/todistajan/osallisen) luo.

9. Uhreja/todistajia uhattiin nimeämisellä tai vainoamisella jälkeenpäin. Jatkuvasta (poliisin) ja huomaavaisten matkustajien läsnäolosta johtuen voitiin useammat raiskaukset estää.

Poliisi on tiettävästi identifioinut 16 tekijää valvontakameroiden nauhoilta.

Raportin kirjoittaja sanoo, ettei ole 29 vuoden poliisiurallaan kokenut vastaavaa kunnioituksen puutetta. ”Tämä kaoottinen ja häpeällinen tilanne tänä uudenvuodenaattona johti ylimääräiseen motivaatioon”, uudenvuodenaamulla valmistettu raportti päättää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt