Pyöräilijä Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Poliisi vastaa: Pääsääntö on, että pyöräilijä väistää

Säännöt tunnetaan huonosti, sanoo ylikomisario Dennis Pasterstein.

Tekniikan Maailma kertoi perjantaina, että autoilijan ei pääsääntöisesti tarvitse väistää pyöräilijää suojatiellä.

Suojatietä käyttävää on väistettävä vain, jos kyseessä on jalankulkija. Pyörää taluttava pyöräilijä rinnastuu jalankulkijaan. Pyörällä ajavaa henkilöä eivät taas koske jalankulkijan oikeudet tai velvollisuudet. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Pyöräilijöiden väistämisvelvollisuudesta on käyty viikonloppuna vilkasta keskustelua. Verkkouutiset kysyi poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pastersteinilta, kuka väistää ja milloin.

Pasterstein kertoo, että lähtökohtaisesti väistämisvelvollisuus on pyöräilijällä.

– Laissa pääsääntö on, että pyöräilijä väistää kaikkea liikennettä tullessaan ajoradalle. Tästä tietysti on poikkeuksena kääntyvien ajoneuvojen väistämisvelvollisuus, Pasterstein kertoo.

Autoilijan on väistettävä silloin, jos hänellä on esimerkiksi liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus.

– Käytännössä esimerkiksi Helsingissä suurimmassa osassa paikkoja autoilija väistää joko sen takia, että autoilijalla on kolmio tai sitten muuten liikennejärjestelyt tukevat autoilijan väistämisvelvollisuutta, Pasterstein kertoo.

Vaaratilanteet liikenteessä ovat tuttuja sekä autoilijoille että pyöräilijöille.

– Säännöt tunnetaan harmillisen huonosti niin moottoriajoneuvon ratin takana kuin pyörän tangon takana, toteaa Pasterstein.

Ylikomisario muistuttaa, että autoilijoilla ei ole kuitenkaan päälleajon oikeutta, vaikka pyöräilijä olisikin liikennesääntöjen mukaan velvollinen väistämään.

Lue myös:
TM: Autoilijan ei tarvitse väistää pyöräilijää suojatiellä

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt