Tärkeät tiedostot tulisi varmuuskopioida säännöllisesti esimerkiksi ulkoisille kovaleveyille. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Poliisi varoittaa ministeriön nimissä esiintyvästä kiristysviestistä

Kiristysohjelma vaatii käyttäjältä maksua tietokoneen lukituksen avaamiseksi.

Mikkelin poliisi selvittää parhaillaan tapausta, jossa kiristysohjelmaa on levitetty sisäministeriön ja poliisin logolla varustettuna. Ohjelma oli lukinnut uhrin tietokoneen ja vaatinut tältä rahaa.

Poliisin mukaan vastaavanlaisia tapauksia on esiintynyt syksyn aikana eri puolilla Suomea. Viesteissä vaaditaan esimerkiksi lunastamaan Paysafe-kortti, joiden pin-koodilla tietokoneen väitetään avautuvan. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu maksusta huolimatta.

– Kiristyshaittaohjelmien lunnaita ei kannata maksaa, koska ei ole mitään takeita siitä, että rahansiirto virtuaalirahana tai muuna pankkisiirtona vapauttaisi koneen haittaohjelmasta. Rahansiirto tukee samalla rikollista toimintaa ja sitä myötä tekee siitä houkuttelevampaa uusien kiristysohjelmien suunnitteluun, Poliisi toteaa tiedotteessa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen ICT-tutkija Elmo Anttila huomauttaa, että kiristyshaittaohjelmat aiheuttavat vahinkoa sekä yksityisille käyttäjille että yritystoimijoille. Ongelmia voi estää huolehtimalla tietokoneen käyttöjärjestelmäpäivityksistä ja asianmukaisesta virustorjunnasta.

Epämääräisiä sähköpostin liitetiedostoja ei kannata avata, sillä niiden kautta koneeseen voi tarttua haittaohjelmia. Sama pätee epäilyttävien verkkosivujen linkkeihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt