Verkkouutiset

Poliisi varoittaa huijauksista: Tarkista tilitietosi

Nettipetosten määrä on poliisin mukaan kasvussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan internetissä tapahtuneet petostyyppiset rikokset lisääntyneet. Tällaisia rikoksia ovat muun muassa maksuvälinepetokset.

Vuonna 2017 poliisi kirjasi näistä 12 113 rikosilmoitusta. Määrä oli viime vuonna lähes sama. Sen sijaan 2019 luvut ovat kääntyneet nousuun.

– Kuluvana vuonna poliisi on kirjannut 3 468 nettipetoksiin luokiteltua rikosilmoitusta. Määrä on kasvanut lähes 250:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten kirjaukset koskevat petoksia ja lieviä petoksia, Aho kertoo poliisin tiedotteessa.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi kaikkia petosrikoksia koskevia ilmoituksia yhteensä lähes 31 000.

Houkuttimina tarjoukset ja kilpailut

Ahon mukaan monesti kyse on sähköpostilla tai tekstiviestillä toteutetuista huijauksista eli tietojenkalastelusta

– Henkilö on saanut itselleen kiinnostavan viestin. Hän on klikannut liitetiedostoa ja antanut maksukortti- sekä verkkopankkitiedot. Houkuttimina ovat esimerkiksi edulliset tarjoukset ja kilpailut, Aho kuvaa.

Kun päätöstä tehdään ja mahdollisia riskejä mietitään, kulut tuntuvat vähäisiltä. Myöhemmin, ehkä pitkänkin ajan kuluttua sitten huomataan, että maksukorttia on veloitettu kuukausittain.

Huijattu kokonaissumma onkin noussut huomaamatta suureksi, koska tilitiedot ovat jääneet tarkastamatta.

Rikolliset saavat maksukorttitietoja myös tietomurtojen yhteydessä sekä käyttämällä maksukorttien kopiointilaitteita eli skimmaamalla.

Tarkista tilitietosi säännöllisesti

– Monet näistä huijauksista paljastuisivat nopeammin ja vahingot jäisivät vähäisimmiksi, jos tilitietoja tutkittaisiin ahkerammin, Aho sanoo.

Internet luo alati kasvavan mahdollisuuden rikollisille, koska siellä ei ole valtioiden välisiä raja-aitoja.

– Valheellisilla viesteillä tavoitetaan suuri määrä ihmisiä varsin helposti. Uhriksi joutuu useammin se, joka ei osaa varoa. Siksi asioista tulee puhua, mutta siten, että opitaan eikä vain pelätä, Aho sanoo.

Ahon mukaan edelleen täytyy pitää esillä viime vuosien ikävää ongelmaa eli ikäihmisiin kohdistuvaa valepoliisirikollisuutta. Ilmiötä esiintyy valitettavasti edelleen, vaikka siitä on julkisuudessa puhuttu paljon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)