Puhelimen näprääminen on suuri riski liikenteessä. LEHTIKUVA/SAMI HALINEN

Poliisi valvoo kännyköiden käyttöä liikenteessä

Poliisi valvoo ensi viikolla erityisesti turvalaitteiden ja kännyköiden käyttöä sekä muita tarkkaamattomuutta aiheuttavia tekijöitä.

Valvonnalla tuetaan myös keskiviikkona 19. syyskuuta järjestettävää Euroopan laajuista Euroopan liikennepoliisiverkoston TISPOLin toteuttamaa Liikennekuolematonta päivää, jonka tavoitteena on, että Euroopassa ei tuona päivänä kuolisi yhtään ihmistä liikenneonnettomuudessa.

Euroopan komissio on arvioinut, että tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista. Tarkkaamattomuusvalvonnassa valvotaan toimintaa, joka vaikuttaa ajamiseen keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallion mukaan tyypillisesti tarkkaamattomuus johtuu puhelimen näpräämisestä tai siihen puhumisesta ajon aikana.

– Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää kännykkää siten, että pitää sitä kädessään. Ajon aikana tarkoittaa myös sitä, kun ollaan ajoradalla valoissa odottamassa valojen vaihtumista, ei siis ainoastaan liikkeellä oloa, hän muistuttaa.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on myönteistä, että turvavyön käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Valitettavasti etenkin henkilöautojen takapenkeillä sekä pakettiautoissa ja kuorma-autoissa jää turvavyö kuitenkin edelleenkin kiinnittämättä liian usein. Poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat valvonta ja valistus, Kallio sanoo.

Ensi viikolla valvotaan myös ulkomaalaisten maassa oleskelun lainmukaisuutta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt