Poliisi valmistelee aseidensa kilpailutusta – ”turvallisuustilanne muuttunut”

Poliisihallitus on valmistelemassa aseita, aseiden varusteita, tarvikkeita ja varaosia sekä huolto- ja ylläpitopalveluita koskevaa kilpailutusta.

Kilpailutus sisältää operatiivisten tarpeiden mukaisia aseita, asetta lievempiä voimankäyttövälineitä ja erilaisia aseisiin kiinnitettäviä varusteita, kuten optisia tähtäimiä ja valaisimia.

Valmisteilla oleva kilpailutus ei kuitenkaan koske henkilökohtaista virka-asetta, koska siitä on hankintasopimus voimassa.

– Lähtökohtana kilpailutukselle on, että poliisi tarvitsee sisäisen turvallisuuden turvaamiseen ajanmukaiset, luotettavat ja käyttötarkoitukseen sopivat, suorituskykyiset välineet ja varusteet. Kilpailutettava kokonaisuus tarkentuu valmistelun edetessä. Tällä hetkellä kokonaisuuteen kuuluvat ainakin poliisin tukiaseena käytettävät konepistoolit ja vaikutuksiltaan ampuma-asetta lievemmät voimankäyttövälineet, ylitarkastaja Janne Liljavuori Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan ”erityisesti Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen takia myös Suomessa poliisin täytyy tarkastella käytössään olevien ampuma-aseiden ja muidenkin voimankäyttövälineiden ajanmukaisuutta ja soveltuvuutta erilaisia tilanteita ja tarpeita varten”.

Janne Liljavuoren mukaan tuleva hankintasopimus on eri tilanteisiin sopeutuva, koska sopimuskaudesta tavoitellaan vähintään kymmenvuotista. Aseiden käyttöikä on myös pitkä.

– Katse täytyy olla tulevaisuuteen, jolloin paitsi tarpeet ja mahdolliset uhat voivat olla erilaisia kuin nyt, ja myös käyttäjäkunta voi olla erilainen, Liljavuori sanoo.

Nykyisin käytössä olevia aseita käytetään niiden elinkaaren loppuun asti, jonka jälkeen aseita uusitaan sopimuskauden aikana vähitellen.

Kommentit