X
SULJE MAINOS
Poliisivalvonnan teemaviikko on valtakunnallinen ja siihen osallistuvat kaikki laitokset. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Poliisi tarkastaa ulkomaalaisten Suomessa olon edellytyksiä

Ulkomaalaisvalvonnan toimenpiteet perustuvat vihjeisiin tai analyysitietoihin.

Poliisi käynnisti maanantaina viikon mittaisen tehovalvonnan, jonka osana ulkomaalaisilta tarkastetaan maassaolon edellytykset. Vastaavia teemaviikkoja järjestetään tänä vuonna kolme.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun poliisitehtävällä poliisin asiakkaana olevan ihmisen henkilöllisyys tarkastetaan ja hän osoittautuu ulkomaalaiseksi, varmistetaan samalla myös hänen maassa oleskelunsa edellytykset, poliisitarkastaja Mia Poutanen toteaa.

Valtakunnalliseen operaatioon osallistuvat kaikki poliisilaitokset. Poliisi kertoo valvovansa tehostetusti myös suojatiesääntöjen noudattamista, turvalaitteiden käyttöä, kännyköiden käyttöä sekä muita tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä.

Ylen mukaan Suomessa on jäänyt kiinni vuosittain noin 3000 laittomasti maassa oleskelevaa henkilöä. Pääosa on sisämaassa hakemuksen jättäneitä turvapaikanhakijoita, joilla ei ole ollut maahantuloon oikeuttavaa asiakirjaa.

Myös ulkomaalaisrikkomuksesta epäiltyjä henkilöitä jää kiinni paljon. Heiltä saattaa puuttua matkustusasiakirjat, oleskelulupa tai he ovat olleet laittomasti töissä.

– Poliisin valvontatoimenpiteet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta, Poutanen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt