Poliisi poistaa Suomesta yli 50 palautuspäätöksen saanutta ulkomaalaista viikossa

Suomesta on poistettu marraskuun loppuun mennessä 2 817 maastapoistamispäätöksen saanutta ulkomaalaista.

Suomesta poistetaan poliisin tiedotteen mukaan joka arkipäivä poliisin toimin noin 11 kielteisen päätöksen saanutta ulkomaalaista. Joukossa on rikosten perusteella palautuspäätöksen saaneita ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

”Poliisi varautuu myös suurempien määrien palauttamiseen. Palautuksia pannaan täytäntöön sitä mukaa, kun päätöksiä tulee täytäntöönpantavaksi”, poliisitarkastaja Mia Poutanen poliisihallituksesta sanoo.

”Syksyllä poliisille on järjestetty koulutusta maastapoistamispäätösten täytäntöönpanojen varmistamiseksi ja maasta poistamispäätösten täytäntöönpanoa on keskitetty tiettyihin poliisilaitoksiin”, Poutanen jatkaa.

Poliisi käyttää palautuksissa sekä lentokoneita että junia riippuen palautuksen kohdemaasta. Lentokoneella palautettaessa palautettavia poistetaan pääasiassa siten, että poliisi valvoo henkilön poistumisen normaalilla reittilennolla. Maasta poistettava saatetaan koneeseen ja siten varmistetaan, että hän poistuu maasta.

Joissain tapauksissa poliisi joutuu saattamaan hakijan kotimaahansa asti. Näin tapahtuu silloin, kun palautettava ei halua palata vapaaehtoisesti ja muiden matkustajien matkustusturvallisuus halutaan varmistaa.

”Esimerkiksi rikosten perusteella maastapoistamispäätöksen saaneita joudutaan jonkin verran poistamaan saattamalla”, Poutanen kertoo.

Jos palautuksia on täytäntöönpantavana paljon samaan kohdemaahan, poliisi varaa palautuksiin kokonaisen lentokoneen, jolla voidaan palauttaa kymmeniä henkilöitä kerrallaan.

Suomi on poliisin mukaan pitkään ollut yksi Euroopan tehokkaimmista maista maastapoistamispäätösten täytäntöönpanossa.

Kommentit