Sisäministeri Maria Ohisalo poliisin tarkistuspisteellä valtatiellä Hyvinkään Sahamäen liittymän kohdalla Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntarajalla yöllä 28. maaliskuuta 2020. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Poliisi ei olisi saanut antaa Maria Ohisalolle poliisin liiviä

Lain mukaan vain poliisimies saa käyttää virkapukua tai virka-asustetta.

Poliisi ei olisi saanut antaa sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) poliisin tunnuskuvalla varustettua heijastinliiviä, eduskunnan oikeusasiamies katsoo antamassaan päätöksessä.

Kyse oli tilanteesta, jossa Ohisalo oli tutustumassa Uudenmaan sulkuoperaatioon Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalla viime vuoden keväänä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pyrki varmistamaan sisäministeri Ohisalon turvallisuutta kehottamalla tätä poliisin tunnuksilla varustetun heijastinliivin käyttöön. Ohisalon vieraillessa tarkistuspisteellä saatavilla ei ollut muita kuin poliisin tunnuskuvilla varustettuja heijastinliivejä.

Operaatio liittyi siihen, että hallitus päätti rajoittaa liikkumista Uudenmaan ja muun Suomen välillä Uudenmaan muuta maata pahemman koronatilanteen vuoksi.

Lain mukaan muu kuin poliisi ei saa käyttää virkapukua tai virka-asustetta.

Oikeusasiamies toteaa päätöksessään, ettei poliisiylijohtajalla ollut toimivaltaa antaa sisäministerille lupaa poliisin heijastinliivin käyttöön, vaikka asiaa koskeva poliisin virkapukuasetuksen sääntely on jossain määrin tulkinnanvaraista ja epäjohdonmukaistakin.

Oikeusasiamies on ratkaisussaan myös todennut, että poliisin virkapukuasetusta olisi täsmennettävä.

Poliisin tiedotteessa Seppo Kolehmainen tunnustaa menetelleensä virheellisesti.

– Vastuullani oli huolehtia sisäministerin turvallisuudesta ja tässä tarkoituksessa pyysin henkilökuntaamme antamaan heijastinliivin sisäministerin käyttöön. Ratkaisusta otetaan opiksi. Jatkossa ministerin turvallisuudesta täytyy huolehtia toisin ja varmistamme, että autoissamme on myös tunnuksettomia heijastinliivejä.

Kolehmaisen mukaan on hyvä, että oikeusasiamies selvensi ratkaisullaan myös epäselvää oikeustilaa ja esitti, että sisäministeriö ryhtyisi viipymättä toimenpiteisiin poliisin virkapukuasetuksen sääntelyn tarkistamiseksi.

– Jo laillisuusperiaate edellyttää säädöstekstin täsmällisyyttä, jotta vastaavissa tilanteissa voidaan jatkossa toimia ennakollisesti oikein, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa tiedotteessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt