X
SULJE MAINOS
Poliisi panostaa viharikoksiin. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Poliisi aloitti viharikoksiin liittyvän koulutuksen

Poliisi panosti viime vuonna viharikosten tunnistamiseen ja torjuntaan. Tämän varmistamiseksi on lisätty koulutusta.

Ensimmäinen Viharikosten kohtaaminen ja tunnistaminen poliisin työssä -täydennyskoulutuskurssi toteutettiin Poliisiammattikorkeakoulussa viime vuonna.

Poliisiammattikorkeakoulussa on aloitettu myös viharikoskouluttajien koulutus. Tavoitteena on, että kyseisen koulutuksen saaneet poliisit kouluttavat poliiseja omilla alueillaan.

Ensimmäinen kouluttajakoulutus toteutettiin maaliskuun alussa ja siihen osallistui 20 poliisia eri puolilta Suomea. Toinen samansisältöinen kouluttajakoulutus toteutetaan huhtikuussa.

– Koulutuksella pyritään varmistamaan, että poliisihallinnon kaikilla tasoilla on osaamista viharikosten torjunnassa. Siksi koulutukseen edellytetään osallistumista kaikista poliisiyksiköistä ja kaikilta tasoilta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessaan.

Poliisi on vuodesta 1997 seurannut viharikosten kehitystä maassa. Vuosittain julkaistaan Poliisiammattikorkeakoulun tekemä viharikosselvitys. Viime vuoden lopulla julkaistu selvitys osoitti viharikosten lisääntyneen yli 50 prosenttia.

Enqvist sanoo, että Suomen lainsäädännössä ei ole erillistä viharikosnimikettä, vaan tämä on otettu huomioon koventamisperusteena.

– Rangaistuksen koventamisperuste on rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta. Tämä edellyttää, että poliisi pystyy tunnistamaan ne rikokset, joissa on kyseinen koventamisperuste ja että tämä otetaan huomioon esitutkinnassa, Enqvist sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt