X
SULJE MAINOS
Poliisi seurasi Elokapinan taidetyöryhmän mielenosoitusta maanantaina Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

MTV: ”Poliiseja ei riitä vahtimaan 10 päivän telttaleiriä Mannerheimintiellä”

Kokoomusvaltuutettu muistuttaa poliisissa alkaneista yt-neuvotteluista, mutta silti se joutuu kaitsemaan Elokapinan mielenosoitusta.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) katsoo, että ympäristöjärjestö Elokapinan järjestämä ”Syyskapina” ei mahdu normaalin mielenosoitusoikeuden piiriin.

– Mielenosoitus on turvattu perustuslaissa, mutta se, että kadut suljetaan kymmeneksi päiväksi, sillä ei ole mitään tekemistä mielenosoitusoikeuden kanssa, Otto Meri sanoi MTV:n Uutisaamussa.

Elokapina on ilmoittanut, että se aloittaa keskiviikkona kymmenen päivää kestävän mielenosoituksen Helsingin keskustassa. Järjestö aikoo muun estää liikenteen kulkua Mannerheimintiellä samaan tapaan kuin kesäkuussa. Mielenosoituksen tavoitteena on, että hallitus julistaa Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Meri sanoo muistavansa, miten poliisi kantoi elokapinallisia kannettiin viime kesänä pois liikenteen tieltä. Hänen mielestään pitää muistaa, että tämä sitoo paljon poliisivoimia.

– Se ei ole ilmaista, ja muita partiointitehtäviä jää suorittamatta. Eilen alkoivat poliisin yt-neuvottelut, ei meillä ole ylimääräisiä poliiseja vahtimaan 10 päivän telttaleiriä Mannerheimintiellä, Meri sanoo.

Elokapinan mielenosoitus jakaa yleistä mielipidettä. Osa hyväksyy sen, että liikenne katkaistaan kansalaistottelemattomuuden nimissä, osa tuomitsee.

Elokapinan edustaja Tuulia Reponen sanoo, että Elokapinan edustajat ovat valmiita maksamaan sakot ja kärsimään vankeustuomion, jos sellaisia määrätään. Hän sanoo, että viime kädessä poliisi tekee tulkinnan, milloin mielenosoitus muuttuu kansalaistottelemattomuudeksi ja millainen häiriö on hyväksyttävää meidän järjestelmässämme.

Reponen arvioi, että mielenosoitus haittaa liikennettä vain vähän.

– Viime kesänä Mannerheimintien sulusta aiheutui noin kolmen minuutin viivästys julkiselle liikenteelle. Onko se sellainen, jota meidän järjestelmämme ei pysty käsittelemään?

Kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.) katsoo, että Elokapina ei toiminnallaan asetu lain yläpuolelle vaan kohtaa lain. Hänen mielestään mielenosoitusoikeuteen ei pidä puuttua, ja hän hyväksyisi ainakin periaatteessa esimerkiksi Rajat kiinni -liikkeen vastaavan protestin.

– Mutta jos meillä on jokin väkivaltaan yllyttävä, ihmisten perusoikeuksia kunnioittamaton toimija, se on eri asia kuin sellainen, jonka huoli on kestävä tulevaisuus, Harjanne sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt