X
SULJE MAINOS
Ansioluettelosta voi karsia turhat harrastukset. / LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Poista nämä asiat ansioluettelostasi

Turhat tai vanhentuneet tiedot voivat heikentää työnsaannin mahdollisuuksia.

Kuluvan vuoden aikana jo yli tuhat ansioluetteloa läpikäynyt toimitusjohtaja kehottaa kaikkia työnhakijoita poistamaan seitsemän asiaa ansioluetteloistaan.

– Jos haluat kirjoittaa ansioluottelon, josta huokuu viesti ”palkkaa minut”, niin jokainen sana, numero, rivi ja listattu saavutus on harkittava tarkoin, Resume Writing Services -yhtiön toimitusjohtaja Peter Yang kirjoittaa CBNC:n kolumnissaan.

Kaikki turhat harrastukset ja kiinnostuksen kohteet voi karsia pois. Rekrytointia tekevät henkilöt joutuvat usein käymään läpi suuren määrän hakemuksia, joten he keskittyvät työn kannalta relevantteihin asioihin. Talousalan työpaikkaa hakiessa voi olla järkevää mainita esimerkiksi kryptovaluuttoja koskeva harrastus, mutta asialla on tuskin merkitystä lääketieteen tutkimusassistentiksi hakiessa.

Niin sanottuja pehmeitä taitoja ei kannata listata liian montaa. Mainituille asioille olisi hyvä löytyä esimerkki käytännön kokemuksesta.

– Sen sijaan, että mainitset olevasi hyvä multitaskingissa, voisit kirjoittaa ”johdin useita projekteja alusta loppuun, mikä johti tiettyyn kasvuprosenttiin jossain asiassa”, Yang toteaa.

Kasvokuvan laittamista kannattaa myös harkita, sillä se voi näyttää joidenkin silmään epäammattimaiselta tai mauttomalta. Ulkonäkötekijät voivat vaikuttaa valintoihin tiedostamattakin. On myös pieni mahdollisuus, että kuva vaikuttaa CV:n formaattiin ja johtaa teknisiin ongelmiin sen läpikäynnissä.

Tyylillisesti olisi hyvä välttää pronomineja ”minä” ja ”me”. Omaa roolia ei tarvitse korostaa omassa ansioluettelossaan.

Unohda yli 15 vuotta vanhat työtehtävät

Vanhentuneita pidettyjen sähköpostitilien käyttäminen voi heikentää hakijan uskottavuutta. AOL- tai Hotmail-tilien sijasta hakemus kannattaa lähettää esimerkiksi Gmailista tai Outlook-tililtä.

Osoitteen mainitseminen oli tapana aiemmin, mutta sitä ei pidetä enää välttämättömänä. Tieto voi haitata hakemusta, jos työpaikka sijaitsee toisella paikkakunnalla. Hakemuksessa voi mainita esimerkiksi ”muutan kaupunkiin X syksyllä 2021”.

Peter Yangin mukaan aiemmasta työkokemuksesta kannattaa mainita vain 4–5 tehtävää, jotka ovat korkeintaan 10–15 vuotta vanhoja.

– Älä selosta vanhentuneista työtehtävistä, vaan käytä ansioluettelon arvokkaat rivit kertoaksesi uusimpien työpaikkojesi ja saavutustesi yksityiskohdista, Yang sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt