Poikaystävä vei 15-vuotiaan ruotsalaistytön Syyriaan, synnytti ISIS-vankeudessa

Kurdijoukkojen ISIS-alueelta pelastama ruotsalaistyttö matkusti Syyriaan poikaystävänsä mukana.

Kurdistanin turvallisuusjoukot pelastivat viime viikolla 15-vuotiaan ruotsalaisen tytön ISIS-järjestöltä Irakin Mosulin lähellä.

Hän on nyt antanut ensimmäisen haastattelunsa kurdistanilaiselle K24-uutiskanavalle.

Ruotsin Boråsista Göteborgin läheltä kotoisin oleva tyttö kertoo lähteneensä Syyriaan 19-vuotiaan poikaystävänsä mukana.

– Tapasimme vuonna 2014. Ensin kaikki meni hyvin, mutta sitten hän alkoi katsoa ISIS-videoita ja puhua heistä, hän toteaa.

Tyttö kertoo, ettei tiennyt tuolloin mitään islamista tai ISIS-järjestöstä.

– En tiennyt mitä hän tarkoitti. Sitten hän sanoi haluavansa mennä ISIS:n luo, ja vastasin, että se sopii.

Tyttö kertoo pariskunnan lähteneen matkaan viime vuoden toukokuussa. He olivat kulkeneet ensin junalla Tanskan ja Saksan läpi itäiseen Eurooppaan ja jatkaneet sieltä Turkin rajalle. Turkista pariskunta matkasi Syyriaan.

– ISIS vei meidät Syyriasta bussilla muiden naisten ja miesten kanssa Irakin Mosuliin.

Pariskunnalle oli osoitettu talo. Tytön mukaan mitään mukavuuksia ei ollut, ja asunnosta puuttui jopa juokseva vesi ja sähkö.

– Elämä oli todella kovaa. Otin yhteyttä äitiini, kun sain puhelimen. Kerroin hänelle, että halusin tulla kotiin.

Seuraavaksi hän mainitsee jotakin Ruotsin viranomaisista, mutta jättää lauseensa kesken. Ainakin tämä osa haastattelua ja sen lopuksi esitetyt kiitokset Kurdistanin viranomaisille vaikuttavat käsikirjoitetuilta.

Kurdimedian mukaan tyttö vapautettiin erikoisjoukkojen operaatiossa sen jälkeen, kun Ruotsin viranomaiset ja hänen vanhempansa olivat esittäneet avunpyynnön Kurdistanin viranomaisille.

Tapaus on levinnyt laajasti Ruotsin mediassa. Brittilehti Guardianin mukaan ruotsalaismedioissa on kerrottu tytön olleen raskaana jo Syyriaan matkatessaan. Hän on lehtitietojen mukaan synnyttänyt marraskuussa. Hän ei mainitse lasta haastattelussa.

Kertomus on osin ristiriidassa mediassa liikkuneiden tietojen kanssa. Aiemmin on uutisoitu, että pariskunnan tarkoituksena oli liittyä Al-Qaidaan ja että he joutuivat ISIS:n vangeiksi kesken matkan.

Kommentit