Pohjoiskorealaisia Rasonissa lähellä Kiinan rajaa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Ed JONES

Pohjoiskorealaiset raivostuivat, Kim Jong-un vapautti 7000 vankia

Paikallishallinnot ja asukkaat määrättiin huolehtimaan vapautetuista vangeista.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin antaman määräyksen perusteella 7 000 työleireillä ollutta vankia vapautettiin lokakuussa, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Kim armahti vangit osana Korean työväenpuolueen 75-vuotisjuhlaa 10. lokakuuta.

Puolueen keskuskomitean kerrotaan määränneen hiljattain paikallishallinnot ja asukkaat huolehtimaan vapautettujen vankien majoittamisesta ja ravitsemisesta.

Pohjois-Korean työleirien olot ovat erittäin karut. Vangit kärsivät aliravitsemuksesta ja taudeista. Vankien yhteydet ulkopuoliseen maailmaan ja omaisiin ovat monesti rajoitetut.

Pohjois-Hamgyeongin maakunnassa asuvan nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan pitkien vankeusaikojen jälkeen vapautetuista vangeista on tullut irtolaisia, joilla ei ole yhteyksiä yhteiskuntaan.

– Vangit ovat palanneet yhteiskuntaan, mutta monilla heistä ei ole majapaikkaa tai ruokaa, joten he kulkevat ympäriinsä pyytäen apua. Tämä johtuu siitä, että heidän perheensä hajosivat vankeusrangaistuksien aikana, lähde sanoo.

Noin 25 vankileirin arvioidaan kunkin vapauttaneen lähes 300 vankia – yhteensä noin 7 000 vankia.

Lähteen mukaan Cheongjinin kaupungissa viranomaiset ovat käynnistäneet toimet jakaakseen alueella oleville vapautetuille vangeille peruselintarvikkeita ja hygieniavälineitä. Useimmat heistä asuvat majataloissa, koska heillä ei ole asuntoa. Viranomaiset keräävät elintarvikkeet kaupungin asukkailta.

Toisen lähteen mukaan Pohjois-Pyeonganin maakunnan asukkaat ovat vihaisia käskystä, jonka mukaan heidän pitää huolehtia vapautetuista vangeista.

– Asukkaat protestoivat päätöstä vastaan. He katsovat, että valtion pitäisi ottaa vastuu vapautetuista vangeista, koska Kim armahti heidät. Nyt vastuu sysätään asukkaiden niskaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt