Pohjois-Korean julkisia teloituspaikkoja on paljastunut muun muassa pelloilta ja toreilta. LEHTIKUVA / AFP

Paljastuksia Pohjois-Korean hirmuteloituksista, yleisössä lapsia

Julkisissa teloitustilaisuuksissa on voinut olla yleisönä tuhansia ihmisiä.

Pohjois-Koreasta on paljastunut selvityksissä 318 paikkaa, jossa maa on toteuttanut julmia teloituksiaan. BBC:n mukaan eteläkorealainen NGO haastatteli raporttiaan varten satoja Pohjois-Korean loikkareita neljän vuoden aikana.

Raportin mukaan Pohjois-Korea on jakanut teloitusrangaistuksia muun muassa lehmän varastamisesta ja Etelä-Korean television katselusta.

Teloituspaikkoja paljastui muun muassa pelloilta, toreilta, kouluista ja urheilukentiltä. Teloitustilaisuuksissa on voinut olla paikalla tuhansia ihmisiä. Myös vankileireillä on pidetty massiivisia teloitustilaisuuksia.

Raportin mukaan tuomittujen perheenjäseniä on pakotettu katsomaan teloitusta. Nuorin julkiteloitusta paikalla katsomassa ollut henkilö on raportin mukaan ollut 7-vuotias. Teloitettujen hautapaikoista ei juurikaan tiedotettu omaisille.

Raportin mukaan julkisilla teloituksilla halutaan nostaa kansalaisten pelkoa ja kuuliaisuutta valtiota kohtaan.

Loikkareiden mukaan suurin osa teloituksista on tapahtunut ampumalla. Myös hirttämistä on käytetty. Teloittajista osan kerrotaan olleen teloitushetkellä humalassa.

Pohjois-Korean korkeiden viranomaisten teloitukset ovat olleet runsaasti julkisuudessa. Osan teloitusuutisista on kuitenkin todettu olleen tekaistuja.

Esimerkiksi pohjoiskorealaislaulaja Hyon Song-woolin kerrottiin tulleen julkisesti teloitetuksi vuonna 2013. Hän kuitenkin osallistui Pohjois-Korean urheilijoiden kanssa Etelä-Korean olympialaisiin vuonna 2018.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt