Kiinan ja Pohjois-Korean raja. WIKIMEDIA COMMONS

Pohjois-Koreasta paennut kuoli nälkään 12 vuotta myöhemmin

Yksinhuoltajaäidin ja lapsen kohtalo kuohuttaa Etelä-Koreassa.

Nälkään kuolleen Han Sung-okin ja hänen kuusivuotiaan poikansa kohtalo on herättänyt Etelä-Koreassa voimakasta keskustelua Pohjois-Koreasta paenneiden ihmisten riittävästä tuesta ja hyvinvoinnista, kertoo CNN. Vesimittarin lukija löysi kuolleet mennessään tarkistamaan tilannetta kuukausien maksamattomien laskujen jälkeen.

Sung-ok pakeni Pohjois-Koreasta jo vuonna 2007, jonka jälkeen hänet myytiin puolisoksi Kiinassa asuneelle korealais-kiinalaiselle miehelle. Neljä vuotta myöhemmin molemmat saivat töitä telakalta Soulista, mutta maan telakkateollisuuden romahdettua vuonna 2015 he menettivät kuitenkin työnsä ja muuttivat takaisin Kiinaan.

Viime vuoden lopulla Sung-ok palasi kuitenkin lapsensa kanssa Etelä-Koreaan erottuaan miehestään. Hän sai asunnon loikanneiden tukiverkoston kautta, mutta viranomaiset hylkäsivät hänen sosiaalitukihakemuksensa sillä hänellä ei ollut avioeropapereita ja lääkärintodistusta.

Etelä-Korea maksaa loikanneille ehdotonta tukea kertasummana 6704 dollaria (n. 6078 euroa) sekä kahden hengen talouksille 729 dollaria (n. 660 euroa) kuukaudessa puolen vuoden ajan. Loikanneet eivät kuitenkaan aina löydä helposti tai nopeasti työpaikkaa ja työttömyys onkin heidän keskuudessaan 2,9 prosenttiyksikköä yleisempää kuin kantaväestöllä.

Aktivistien mukaan ongelmana ovat myös Pohjois-Koreasta saadut psykologiset traumat, joiden hoitamiseen tulisi ohjata enemmän varoja.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt