Kiinassa oleskelee pakolaisina arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia pohjoiskorealaisia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pohjois-Koreasta loikanneita naisia myydään orjiksi ulkomailla

Tuhannet naiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi loikattuaan Kiinaan.

Tuoreen raportin mukaan tuhansia pohjoiskorealaisia naisia myydään Kiinassa orjiksi, prostituoiduiksi ja vaimoiksi kiinalaisille miehille. Raportista uutisoi CNN.

Lontoossa sijaitsevan, Pohjois-Korean ihmisoikeusloikkauksia tutkivan Korea Future Initiativen (KFI) raportin mukaan nuorimmat myydyt naiset ovat vain 12-vuotiaita. Naisten joutuminen ihmiskaupan uhreiksi ulkomailla on raportin mukaan pahentunut viime vuosien aikana.

Kiinan aiempi yhden lapsen politiikka on saanut maan väestöön aikaan sukupuolten epätasapainon. Miehille ei riitä vaimoja, koska perheet ovat poikalapsia suosivan kiinalaisperinteen vuoksi hylänneet tyttölapsia.

Ihmissalakuljettajat ovat paikanneet Kiinan pulaa naisista myymällä pohjoiskorealaisia loikkareita kiinalaisille vaimoiksi.

Avustusjärjestöt ovat arvioineet, että Kiinassa oleskelee pakolaisina kymmeniä tuhansia pohjoiskorealaisia. KFI:n mukaan luku voi olla jopa 200 000. Tähän joukkoon lukeutuvat naiset ovat suuressa riskissä joutua ihmiskaupan uhreiksi. Heistä jopa 60 prosenttia käytetään KFI:n arvion mukaan seksiorjina.

KFI vaatii konkreettisia toimia ongelman kitkemiseksi. Raportissa vaaditaan vetoamista Pohjois-Korean hallintoon. Raporttiin on haastateltu lähes 50 seksuaalisen väkivallan uhria.

− Heidän kertomuksensa muodostaa kuvan monimutkaisesta ja laittomasta toiminnasta, jossa käytetään hyväksi Pohjois-Koreasta tulleita naisia, raportissa todetaan.

Jos pohjoiskorealainen loikkari selviää Kiinaan, maan hallinto katsoo heidät taloudellisiksi maahanmuuttajiksi, ei vainoa pakeneviksi pakolaisiksi. Pohjois-Koreaan palautetut loikkarit kärsivät tiukkoja rangaistuksia, kuten kidutusta ja jopa kuolemantuomioita.

Moni Kiinaan päätynyt pohjoiskorealainen pyrkiikin pysymään viranomaisten ulottumattomissa. Heidän riskinsä joutua rikollisuuden uhreiksi on suuri.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt