Pohjois-Koreassa yliopistossa on sotilaskuri, viranomainen valitsee aineesi ja poliisi valvoo pukeutumista

Pohjois-Korean yliopistoissa eletään kuin armeijassa.

”Pääsykokeeseen osallistuminen vaatii suosituskirjeen sekä virallisen tuen kansalliselta poliittiselta oppilasjärjestöltä ja hakijan lukiolta. Opiskelijavalinta suoritetaan yliopistossa hakijan perhetaustan, opintojen ulkopuolisen toiminnan ja arvosanojen perusteella”, pohjoiskorealainen loikkari Yoo-sung kertoo NK Newsin ”kysy pohjoiskorealaiselta” -palstalla.

Yoo-sung on opiskellut yliopistossa sekä Pohjois-Koreassa että Etelä-Koreassa. Hänen mukaansa maiden koulutusjärjestelmiä ei voi edes verrata.

Yoo-sung kertoo, ettei opiskelija saa valita Pohjois-Korean yliopistoissa edes oppiainettaan.

”Yliopiston viranomaiset valitsevat pääaineesi puolestasi. Sen jälkeen, kun yliopisto on ilmoittanut sinulle, mikä pääaineesi on, opiskelet sitä seuraavat neljä vuotta.”

Yoo-sung kuvailee pohjoiskorealaista yliopistomaailmaa varsin sotilaalliseksi.

”Joka luokalla on johtaja, varajohtaja ja sihteeristö. Kaikissa luokissa on vahva ja jäykkä hierarkia, ja opiskelijoilla on paikkansa valtapyramidissa”, hän selvittää.

Johtajien tehtävänä on Yoo-sungin mukaan pitää yllä kuria ja varmistaa, että kaikki noudattavat koulun sääntöjä.

Sotilaallinen meno näkyy aikatauluissakin. Koulupäivä alkaa yliopistoissa tasan kello kahdeksan ja kaikkien opiskelijoiden on oltava paikalla viimeistään 7.25. Mikäli opiskelija myöhästyy minuutinkin, joutuu hän esittämään anteeksipyynnön koko oppilaitoksen edessä.

Kaikkien opiskelijoiden on myös pukeuduttava pukuihin ja käytettävä solmiota. Pukukoodia valvoo erityinen yliopistopoliisi.

Yoo-sungin mukaan opintokokonaisuuteen kuuluu myös kaikissa yliopistoissa maata johtavan Kimin dynastian historiaa. Näin pönkitetään maan diktaattorin Kim Jong-unin henkilökulttia.

Valmistuessa on selviydyttävä lopputyön lisäksi myös maan johtajaa käsittelevästä kokeesta.

Kommentit