Työväenpuolueen paikallisjohtajat vannovat uskollisuutta Pohjois-Korean edesmenneiden johtajien patsailla. LEHTIKUVA / AFP / Kim Won Jin

Pohjois-Koreassa ihmetellään koronaa: Kansalle ei kerrota rokotteista

Propagandistit katsovat hyötyvänsä kansalaisten korkeasta pelkotilasta.

Pohjois-Korean valtionmedia ei ole raportoinut lainkaan kehitetyistä ja kehitteillä olevista koronarokotteista, vaikka monet maat ovat aloittaneet pandemian kitkemisen massarokottamalla kansalaisiaan, kertoo uutissivusto NK News.

Pohjoiskorealaisille ei ole kerrottu rokotteista, vaikka maalle on tarkoitus toimittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaman COVAX-hankkeen kautta 1,7 miljoonaa annosta AstraZenecan rokotetta.

Sen sijaan Pohjois-Korean valtionmedia on tarjonnut kansalaisille synkän kuvan Covid-19-pandemiasta näyttämällä säännöllisesti kuvamateriaalia ulkomailla olevista massahaudoista ja epätoivoisista lääkäreistä sekä hoitajista.

– Ulkomailla kehitetyistä rokotteista ei puhuta ollenkaan, sanoo Venäjän Pohjois-Korean suurlähettiläs Alexander Matsegora.

– Ehkä se johtuu siitä, että he (hallinto) eivät halua ihmisten rentoutuvan liikaa ja saavan toivoa.

Soulin Kookmin-yliopiston Pohjois-Korean asiantuntijan Andrei Lankovin mukaan Pohjois-Korean hallinto ei halua tarjota hyviä uutisia ulkomailta.

Muiden asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean propagandistit katsovat hyötyvänsä kansalaisten korkeasta pelkotilasta.

– Pohjois-Korean rajoitustoimet ovat olleet erittäin rankkoja ja aiheuttaneet ihmisille suuria taloudellisia ongelmia ja puutteita, kertoo Liberty in North Korea -järjestön Etelä-Korean maajohtaja Sokeel Park.

– Niin kauan kuin pohjoiskorealaiset uskovat tämän olevan välttämätöntä ja tarpeellista, rajut toimet voidaan perustella.

Parkin mukaan kaikki valtionmedian uutiset, jotka käsittelisivät rokotteiden käyttöönottoa tai elämän normalisoitumista muualla maailmassa, herättäisivät ihmisten halun saada osansa toipumisesta. Tämä taas heikentäisi käsityksiä Pohjois-Korean valtion pätevyydestä.

Pohjois-Korean virallisten ilmoitusten mukaan maassa ei ole vahvistettu yhtäkään Covid19-tapausta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt