Pohjoiskorealaiset viemässä kukka-asetelmaa Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin patsaille. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Andrew Harnik

Pohjois-Korean yllätys: Maassa työskentelee satoja taikureita

Diktatuuri palkitsee parhaat taikurinsa sosialistisen työn sankarin arvonimellä.

Erilaiset taikuriesitykset ovat olleet jo vuosikymmeniä suosittuja Pohjois-Koreassa. Esitykset kuuluvat Kyoye-nimiseen sirkusperinteeseen, joka saa huomattavaa tukea kommunistihallinnolta.

Huhtikuussa järjestetyssä Koreoiden välisessä huippukokouksessa oli myös ripaus magiaa: pohjoiskorealainen taikuri muutti illallisen yhteydessä järjestetyssä esityksessä 50 000 wonin setelin 100 dollariksi.

The Diplomat -julkaisun mukaan Pohjois-Korean keskuskomitean varapuheenjohtaja Kim Yong-chol osallistui esitykseen apurin roolissa.

Yhdellä sirkuksella voi olla jopa sata taikuria eli ”Kyoye-näyttelijää”. Useimmat aloittavat harjoittelun jo 10-vuotiaana erityisissä koulutuslaitoksissa. Taikuriesitykset ovat yksi pääkaupunki Pjongjangin vuonna 1975 perustetun sirkuskoulun opetuskategorioista.

Opiskelu taikuriksi kestää noin yhdeksän vuotta, minkä jälkeen varsinaiset esitykset alkavat.

Kuuluisiksi nousseet taikurit ovat samalla kohonneet maan yhteiskunnalliseen eliittiin. ”Kansannäyttelijän” tittelin saaneelle ansioituneelle taikurille voidaan myöntää myös sosialistisen työn sankarin arvonimi.

Maan kuuluisimpiin taikureihin kuulunut Kim Taek-sung valittiin johtamaan vuonna 2001 perustettua Chosonin taikurijärjestöä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun taika-alaa edistettiin erillään muusta sirkustaiteesta.

Alan esiintymiset on aiemmin suunnattu lähinnä maan sisäiseen käyttöön. Pohjois-Korea yritti liittyä vuonna 2009 kansainväliseen taikurialan kattojärjestöön, mutta ei saanut muilta mailta juurikaan tukea hakemukselleen.

Etelä-Korean on arvioitu hyödyntävän taikabuumia maiden välisten suhteiden lämmittämisessä. Se ehti jo aiemmin esittää Pohjois-Korealle kutsun taikurifestivaaleille hyvän tahdon eleenä.

Maaginen diplomatia ei ole ainakaan toistaiseksi toiminut, sillä Pohjois-Korea ei ole vastannut kutsuun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt