Verkkouutiset

Pohjois-Korean ydinaseiden kohteet listalla – tänne Kim Jong-un iskisi sodassa

Pohjois-Korealla ei ole julkista ydinasedoktriinia. Sen aseiden kohteista on kuitenkin tietoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean ydinaseajattelu perustuu European Council on Foreign Relations -ajatushautomon (ECFR) tästä löytyvän arvion mukaan niin sanottun ”dekapitaation ennaltaehkäisemiseen”. Dekapitaatiolla (pään katkaisu) tarkoitetaan tavallisesti iskua, jolla pyritään tuhoamaan vihollisen valtiojohto. Sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltojen suunnitelmat Pohjois-Koreaa vastaan sisältävät mitä todennäköisimmin erilaisia täsmäiskuvaihtoehtoja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unia ja muita maan ylimpiä johtajia vastaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat molemmat varoitelleet suunnitelmistaan suoraan tai epäsuorasti. Esimerkiksi hiljattain tuli julki nauha amerikkalaisten B-2-häivepommikoneiden pilottien harjoituksissa käymästä radiokeskustelusta, jossa puhuttiin Pohjois-Korean johdon piilopaikkojen simuloidusta tuhoamisesta. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Mediatietojen mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean OPLAN 2015 -sotasuunnitelmassa Pohjois-Koreaa vastaan kuvataan Pohjois-Korean johtoa vastaan suoritettavia operaatioita ja käydään läpi ennaltaehkäisevän iskun skenaarioita.

ECFR:n arviossa varoitetaan, että Pohjois-Korean johto voisi käyttää ydinaseita jo siinä tapauksessa, jos se uskoisi, että sitä vastaan suunnitellaan ennaltaehkäisevää iskua. Tähän voisi riittää pahimmassa tapauksessa jopa suuri sotaharjoitus etelänaapurissa.

Kohteita Yhdysvalloissa ja Japanissa

ECFR:n pohjoiskorealaislähteisiin perustuvan analyysin mukaan Pohjois-Korealla ei ole virallista ydinasedoktriinia, mutta kuitenkin strateginen suunnitelma siitä, miten aseita tulisi käyttää.

– (Epävirallinen) doktriini perustuu ensiksi siihen, että Pjongjang on valmis laukaisemaan ennaltaehkäisevän ydiniskun vastauksena odotettavissa olevaan vihollishyökkäykseen. Toiseksi, hallinto pitää ydinasearsenaaliaan pikemminkin puolustus- kuin hyökkäystrategian osana. Ohjelma nähdään vastauksena Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten – erityisesti Etelä-Korean – dekapitaatioiskun riskiin. Kolmanneksi, Pohjois-Korea ei tee selkeää eroa ydinaseiden käytössä sotilas- ja siviilikohteita vastaan eikä sillä ole mitään suunnitelmaa iskujen kohteiden asteittaisesta eskaloinnista sotilastukikohdista kaupunkeihin, ECFR toteaa.

Pohjois-Korealla ei myöskään ole minkäänlaista ennalta määrättyä tavoitetta, johon ydinaseiden käytöllä pyritään tai edes arviota siitä, mihin niiden käyttö voisi johtaa.

– Toisin sanoen Pohjois-Korea ei tavoittele sotilaallista voittoa, arviossa summataan.

Ennaltaehkäisy käytännössä

ECFR varoittaa, että pohjoiskorealaisissa viranomaislausunnossa ja asevoimien julkaisuissa viime vuosina vahvistettu ennaltaehkäiseviin toimiin keskittyvä strategia on erityisen vaarallinen, koska maan tiedustelukyvyt ovat niin rajalliset.

Tämän vuoksi suuriin Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoituksiin liittyy katastrofaalisen virhearvion riski etenkin silloin kun niihin osallistuu sellaisia joukkoja ja kalustoa, joka ottaisi osaa myös Pohjois-Korean johtoon kohdistuvaan dekapitaatioiskuun.

ECFR on julkaissut alta löytyvän pohjoiskorealaislähteisiin perustuvan listan mainituista kohteista ydinaseille ja ”määrittelemättömille” sotatoimille. Listalta löytyvät muun muassa Yhdysvaltojen puolustusministeriö ja Valkoinen talo, amerikkalainen lentotukialus, amerikkalaisia sotilastukikohtia Etelä-Koreassa, Japanissa ja Tyynellämerellä sekä erilaisia muita kohteita Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Manner-Yhdysvaltoihin iskeminen on ainakin toistaiseksi mitä todennäköisimmin Pohjois-Korean ohjuskykyjen ulottumattomissa. Pohjois-Korea on kuitenkin toistuvasti sanonut pyrkivänsä kehittämään manner-Yhdysvaltoihin yltävän luotettavan ydinohjuksen. Monissa amerikkalaislähteissä tätä pidetään rajana, jota Yhdysvallat ei voi päästää Pohjois-Koreaa ylittämään.

Koska Pohjois-Korean ohjusten ja ydinkärkien määrä on varsin rajallinen ja ohjukset verrattain epätarkkoja, ovat kaikkein todennäköisimmät kohteet kaupunkeja tai alueita Etelä-Koreassa ja Japanissa. Näissäkin iskuissa voisi kuolla pahimmassa tapauksessa miljoonia ihmisiä.

Pohjois-Korean ydinaseiden käyttökynnykseen vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan myös se, että etenkin ballistiset ohjukset ovat sille niin sanottuja ”käytä tai menetä” -kykyjä.  Pohjois-Korean ohjukset olisivat Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen ykköskohde mahdollisessa sodassa. Mitä pidempään laukaisun kanssa odotettaisiin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä aseet ehdittäisiin siis tuhota ennen käyttöä.

Pohjoiskorealaislähteissä mainitut kohteet ydinaseille. www.ecfr.eu
Ydinaseiden kohteita kartalla. www.ecfr.eu
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)