Pohjois-Korean uusi ohjus lentää jo 9 000 kilometriä – esimerkiksi Suomeen on 7 000 kilometriä

Pohjois-Korea päivittää vauhdilla ohjusteknologiaansa.

Pohjois-Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan kunniaksi lokakuussa järjestetyssä paraatissa paljastettiin uudenlainen mannertenvälinen ohjus. Verkkouutiset kertoi ohjuksesta aiemmin tässä.

Johns Hopkins -yliopiston Pohjois-Korea -instituutin ylläpitämä 38 North -uutissivusto on julkaissut kattavan analyysin uudesta KN-08 -tyypin ohjuksesta ja sen ominaisuuksista. Tutkimusraportti löytyy tästä.

Raportin mukaan ohjus poikkeaa joiltakin osin suuresti vuosina 2012 ja 2013 esitellyistä mannertenvälisistä ohjuksista. Uusi ohjus on lyhyempi ja rakenteeltaan yksinkertaisempi.

Kolmivaiheisen ohjuksen sijasta kyseessä on selvästi paluu kaksivaiheiseen järjestelmään. Aiempi kartiomainen kärki on korvattu niin kutsutulla tylpällä kärjellä.

38 North arvioi ohjuksen suorituskyvyn olevan suurin piirtein samalla tasolla aiempien Pohjois-Korean pitkän kantamien ohjusten kanssa. Uuden aseen käyttövarmuuden uskotaan olevan kuitenkin merkittävästi edeltäjiä parempi.

Aiemmat Pohjois-Korean ohjukset toimivat taistelukäytössä arviolta vain noin 30-40 prosentin todennäköisyydellä. Uuden ohjuksen kohdalla toimintavarmuus on noin 50-60 prosentin luokkaa.

Toimintavarmuus on saavutettu paluulla aiempaa yksinkertaisempaan teknologiaan. Tämän vuoksi uusi ase on 38 Northin mukaan aiempia pohjoiskorealaisohjuksia ”uskottavampi uhka”.

Kevyellä kärjellä ohjuksen arvioidaan kantavan noin 9 000 kilometrin päähän. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Eurooppa ja myös aivan Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevat kohteet ovat sen kantaman sisällä.

Paluu tylppään kärkeen tarkoittaa kuitenkin hitaampaa nopeutta varsinaiselle taistelukärjelle. Se tekee ohjuksen varsin alttiiksi ohjuspuolustusjärjestelmille. Lisäksi edeltäjiään yksinkertaisempi ohjus on varsin epätarkka.

38 North arvioi ohjuksen osumatarkkuuden heitoksi jopa useita kilometrejä. Uuden KN-08 -ohjuksen ei uskota tulevan varsinaiseen käyttöön ennen vuotta 2020.

Kehittää ydinkärkeä

Pohjois-Korean tiedetään kehittävän kiivaasti ydinohjuksen kärkeen soveltuvaksi pienennettyä ydinasetta. Teknologiaa niin itse ohjuksiin kuin ydinaseisiinkin on pyritty hankkimaan salassa ulkomailta.

38 Northin mukaan Pohjois-Korea on hankkinut uuden ohjuksensa suunnitteluun apuja aiemmin tuntemattomista lähteistä. Esimerkiksi vuonna 2012 Ukraina syytti kahta pohjoiskorealaista diplomaattia salaisten ohjusasiakirjojen kuvaamisesta.

38 North kertoo pohjoiskorealaiseen loikkariin viitaten, että maassa kehitellään noin 500 kilon painoista ydinkärkeä. Väite on uskottava. Esimerkiksi Pakistan on kehittänyt vastaavan kokoisen ydinkärjen kiinalaisten suunnitelmien pohjalta. Markkinoilla liikkuu myös kehittyneitä pakistanilaissuunnitelmia, joissa kärjen paino on noin 200 kiloa. Tällaiset suunnitelmat on tavattu Sveitsissä.

Raportissa arvioidaan, että Pohjois-Korean teknologia riittää noin 300–700 kilon painoisen ydinlaitteen valmistamiseen. Suojaus ja muu taistelukärjen vaatima materiaali kasvattaa sen painoa noin 100 kilolla.

Pohjois-Korealla on tällä hetkellä noin 6-10 tavanomaista ydinpommia. Sen arvioidaan kasvattavan arsenaalinsa yli 20 ydinpommiin jo vuoden 2016 loppuun mennessä. Vuonna 2020 ydinaseita on nykyisellä tahdilla jo yli 50.

Pohjois-Korea kehittää myös sukellusveneestä laukaistavaa ydinohjusta. Sen testien uskotaan vielä toistaiseksi epäonnistuneen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt