Jia Feng -rahtilaiva. / Marine Traffic

Pohjois-Korean salakuljetuslaiva vilahti Donald Trumpin ohi Singaporessa

Malesian hallitus on ollut vaitonainen Togon lipun alla purjehtivan rahtilaivan vierailuista maan satamiin.

Pohjois-Korealle asetettujen kovien talouspakotteiden on arvioitu edistäneen maan neuvotteluhalukkuutta. Salakuljetusyritykset vaikuttavat silti jatkuvan entiseen tahtiin.

Talouspakotteita kiertävä rahtialus kulki alkuviikosta järjestetyn huippukokouksen aikana aivan Singaporen vierestä.

Togon lipun alla purjehtiva 25 000 tonnin rahtialus Jia Fengin kerrotaan kuljettaneen hiiltä Malesiaan. Pohjois-Koreaa seuraavan NKPro-sivuston mukaan aluksen sijaintitiedot ovat olleet katkonaisia, mikä viittaa hämärätoimintaan.

Neuvottelujen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen maiden välisten suhteiden parantamisesta. Pohjois-Korea ilmoitti myös luopuvansa ydinaseistaan.

Trumpin mukaan YK:n asettamat talouspakotteet on tarkoitus purkaa, jos rauhanprosessi etenee halutulla tavalla. Tämän on oletettu tarkoittavan, että kansainväliset tarkkailijat vahvistavat Kimin todella hankkiutuneen eroon ydinkärjistään.

Pohjois-Korean valtiollinen media suhtautui asiaan hieman suoraviivaisemmin, sillä se kertoi Trumpin ”suostuneen pakotteista luopumiseen”.

Salakuljetuslaiva on viimeisimpien tietojen mukaan ankkuroituna Singaporen länsipuolella sijaitsevan Sumatran itärannikolla.

YK:n mukaan Jia Feng kuljetti tammi-maaliskuussa ainakin yhden hiililastin Pohjois-Korean ja Malesian välillä.

Alus vei hiiliä myös Vietnamiin kesäkuun aikana.

– Togon lipun alla purjehtiva alus on välttänyt sekä YK:n että Yhdysvaltain pakotteita, eikä Malesian hallitus ole kommentoinut sen toistuvia vierailuja maan satamiin, NKPron analyytikko Leo Byrne toteaa Defense One -sivustolle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt