X
SULJE MAINOS
Poliisi Wonsanin kaupungissa Pohjois-Koreassa. LEHTIKUVA / AFP Kim Won Jin

Pohjois-Korean salaisuudet vuotavat julki – ”krooninen ongelma”

Virkamiehet sivuuttivat säännökset ja antoivat alaisten käsitellä arkaluonteisia materiaaleja.

Pohjois-Korean työväenpuolueen keskuskomitea on alkanut rangaista huolimattomasti toimineita valtion virkamiehiä, jotka ovat vastuussa arkaluontoisten asiakirjojen käsittelystä, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Pohjois-Koreassa on ollut viimeisen vuoden aikana kymmeniä tapauksia, joissa salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja on kadonnut tai vuodettu julki.

Nimettömänä esiintyvä lähde kuvailee vuodettuja salaisuuksia krooniseksi ongelmaksi.

Jokainen Pohjois-Korean valtion virasto ja laitos toimii keskushallinnon kirjallisten ohjeiden mukaan. Osa määräyksistä on tarkoitettu ainoastaan esimiesten nähtäviksi.

Johtavassa asemassa olevien virkamiesten oletetaan noudattavan tiukkoja ohjeita salaisten asiakirjojen käsittelyssä ja säilyttämisessä, mutta joidenkin virastojen turvallisuustoimet ovat muuttuneet leväperäisiksi.

Useat virkamiehet, joiden olisi pitänyt säilyttää ja luetteloida asiakirjat, delegoivat tehtävän alisilleen, ja joissakin tapauksissa asiakirjat katosivat tai vuotivat julki.

Keskuskomitea erotti vastuussa olevat virkamiehet. Samalla virkamiehille tehtiin selväksi, että jatkossa salaisuuksien vuotajia rangaistaan ankarasti.

Pohjois-Hamgyeongin maakunnan virkailijan mukaan Chongjinin kaupungissa junatehtaasta vastannut alemman tason puoluevirkailija joutui pulaan, kun viranomaiset tarkastivat puolueen sisäiset asiakirjat tehtaalla.

– Varasihteeri rikkoi sääntöjä määrätessään tavalliset työntekijät käsittelemään asiakirjoja, ja sisäiset salaisuudet vuodettiin julki, kertoo nimettömänä esiintyvä lähde.

– Keskuskomitea erotti varasihteerin asiakirjojen asianmukaisen käsittelyn laiminlyömisestä ja ohjeisti muita virkamiehiä oikeanlaisesta toiminnasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt