Pohjois-Korea ei ole ilmoittanut vielä yhdestäkään koronavirustapauksesta. LEHTIKUVA / AFP Kim Won Jin

Pohjois-Korean raju karanteeni: Pulaa lääkkeista ja ruoasta

Työväenpuolue on siirtänyt epäillyt koronapotilaat pois ”vallankumouksen pääkaupungista”.

Pohjois-Korean karanteenilaitoksiin joutuneiden kerrotaan kärsivän nälästä ja tarvittavien lääkkeiden puutteista kammottavissa olosuhteissa.

Vaikka maa ei ole virallisesti vahvistanut vielä yhtäkään Covid-19-infektioita, on koronaviruksen kaltaisia oireita havaittu useilla paikkakunnilla. Satojen ihmisten on arvioitu kuolleen sairauteen tai eristystoimien synnyttämään ruokapulaan.

Pohjois-Korea tiukensi Kiinan vastaisen rajan valvontaa jo pandemian alkuvaiheessa keväällä. Salakuljetuksen vähentyminen on kärjistänyt maan heikkoa talous- ja elintarviketilannetta.

DailyNK-sivuston haastatteleman paikallislähteen mukaan Pohjois-Korean hallinto on perustanut eri puolille maata yhdeksän karanteenilaitosta epäillyille koronapotilaille. Laitoksissa on pulaa lääkkeistä, ruoasta ja jopa juomavedestä. Potilaat eristetään usein ilman varsinaista diagnoosia tai hoitoa.

Työväenpuolue on lisäksi linjannut, ettei infektion saaneita tule sijoittaa Pjongjangiin eli ”vallankumouksen pääkaupunkiin”.

– Ihmiset eivät saa koskaan mainita sanaa ”koronavirus”. Lääkäreiden ja potilaiden on pidettävä ajatus mahdollisesta infektiotaudista itsellään, lähde kertoo.

Poliittisesti vaikutusvaltaiset ja varakkaat henkilöt voivat lahjoa laitosten ylläpitäjiä paremman hoidon tai ruoan toivossa. Muiden ei anneta edes ottaa yhteyttä läheisiinsä.

Noin 70 prosenttia laitoksiin suljetuista nukkuu lämmittämättömien rakennusten lattioilla.

– Jos potilas kuolee, heidän tuhkansa sijoitetaan kirjekuoreen ja lähetetään perheelle. On mahdotonta varmistua siitä, että kyseessä ovat todella oman sukulaisen jäänteet, lähde sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt