Kiinan ja Pohjois-Korean välistä raja-aluetta. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Johannes Eisele

Pohjois-Korean pelko: Kiinan rajalla voi syttyä vakava kriisi

Salakuljetuksen pelätään kasvavan rajusti, jos raja avataan pandemian päättymisen jälkeen.

Pohjois-Korean viranomaiset antoivat äskettäin valtion turvallisuusministeriölle määräyksen vahvistaa Kiinan-vastaisen rajan valvontaa, kertoo uutissivusto Daily NK.

Määräyksessä on kyse Pohjois-Korean hallinnon valmistelemasta rajasulun lopettamisesta aikanaan päättyvän koronapandemian jälkeen. Raja suljettiin koronan vuoksi viime vuoden alussa.

– Hallitus uskoo pandemian hiljalleen hellittävän ja loppuvan. Siksi se määräsi raja-alueella toimivat turvallisuuspalveluiden osastot varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin rajan avautuessa, kertoo Pohjois-Hamgyeongin maakunnassa asuva nimettömänä esiintyvä lähde.

– Viranomaiset uskovat, että maassa voisi puhjeta vakava kriisi, jos raja avataan pandemian päättymisen jälkeen.

Raja-alueella asuvat pohjoiskorealaiset kärsivät taloudellisista vaikeuksista rajasulun vuoksi.

Viranomaisten kerrotaan pelkäävän, että näiden ihmisten ideologinen uskollisuus on voinut heikentyä ja että he voisivat asettaa henkensä vaaraan kulkeakseen rajan yli Kiinaan.

Viranomaisten näkökannan mukaan rajan avaamisen seurauksena ”petollisiin tekoihin” syyllistyneiden pohjoiskorealaisten määrä voisi lisääntyä radikaalisti. Turvallisuusministeriön tehtävänä on estää muun muassa metallien ja laittomien lääkkeiden salakuljetus.

Lähteen mukaan ministeriötä on ohjeistettu turvautumaan kovaan voimankäyttöön, kuten ampumiseen ja pidätyksiin, tällaisiin tekoihin syyllistyneitä ihmisiä vastaan. Tarkoituksena on pitää raja turvattuna myös pandemian jälkeen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt