Verkkouutiset

Pohjois-Korean kuvottava ”kyyhkyskidutus” – tästä on kyse

Paenneiden pohjoiskorealaisten YK-raportissa kuvailema "kyyhkyskidutus" on brutaali tapa rikkoa ihminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi tässä jutussaan tiistaina Pohjois-Korean loikkareiden YK:n komissiolle kertomista kidutustavoista.

Niitä kuvaili komission kuulemishaastattelussa muun muassa Kim Kwang-il, joka käytti apunaan myös piirroksia. Suurta huomiota herättänyt YK:n raportti julkaistiin maanantaina.

Lukuisat pohjoiskorealaiset entiset vangit kertoivat heihin käytetyn niin sanottua kyyhkyskidutusta. Siinä vangin kädet sidotaan taakse ja ihminen nostetaan niistä seinälle.

– Asento itsessään on kidutusta. Lisäksi sinua lyödään. Jos et antanut oikeaa lausuntoa kuulustelussa, sinua kidutetaan näin. Sinua lyödään, joka johtaa oksentamiseen, koska sisuksissa tuntuu hyvin epämukavalta. Joskus oksennat verta. …(sen jälkeen) romahdat. Romahdat. Menetät tajuntasi ja romahdat, Kim Kwang-il sanoi.

Vakoilijaksi väitetty Jeong Kyoung-Kang kertoi olleensa kyyhkysasennossa useita päiviä. Sitä tapahtui toistuvasti.

– Olet siinä kuin ylösalaisin. Lihaksesi ovat jännittyneet ja rintakehäsi on kuin linnulla. Luulin kuolevani.

Jeong Kwang-il kertoi häntä hakatun mailoilla ja pidetyn kyyhkysasennossa kahden viikon ajan. Kaikkiaan hän sai kyyhkyskidutusta kymmenen kuukauden aikana.

– Olet sidottuina käsistäsi ja sitten he nostavat sinut niin ettet voi seistä etkä istua ja näytät kyyhkyseltä, hän kuvaili.

– Ihmisiä ei ole katsomassa, ei ole ketään. Et voi seistä, et voi nukkua, Ja jos olet niin kolme, neljä päivää. Virtsaat, ulostat, nesteesi loppuvat kokonaan.

– Oli niin monia kidutustapoja. Kaikkein vaikein oli kyyhkyskidutus.

– Painoin 75 kiloa ennen pidätystäni, mutta kymmenen kuukauden jälkeen 36 kiloa. En voinut kestää sitä enää joten tunnustin että minulle annettiin vakoojan työ Etelä-Koreasta. Se oli niin kivuliasta, että päätin että on parempi kuolla, joten tunnustin. Se oli niin kivuliasta, Jeong Kwang-il totesi komissiolle.

YK:n haastattelut kertovat yhdestä suuresta kauhukertomuksesta. Komission mukaan Pohjois-Korean vankileireillä on nyt 80 000-120 000 ihmistä. Ne ovat olleet toiminnassa vuosikymmeniä, ja niille joudutaan myös suvuittain ja sukupolviksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)