Sotilasparaati Pjongjangissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS / KCNA VIA KNS /

Pohjois-Korean ja USA:n riita repesi: Väite salaisista ydinaseista

Pohjois-Korean ja USA:n neuvottelut vaikuttavat kariutuneen.

Pohjois-Korean median mukaan Yhdysvallat on ottanut väitteet pohjoiskorealaisten salaisista ydinaselaitoksista esiin maiden välisissä aseistariisuntaneuvotteluissa.

Useat amerikkalaismediat ovat raportoineet viime aikoina tiedustelulähteisiin perustuen Pohjois-Korean salassa jatkuvista ydinase- ja ohjusohjelmista.

Pohjois-Korean valtiollisen lehden Rodong Sinmunin mukaan asiasta on keskusteltu myös ydinaseneuvotteluissa. Lehti ryöpyttää kirjoituksessaan ”vuoropuhelua vastustavia” amerikkalaisia.

Jutun mukaan virkamiehet Valkoisessa talossa ja muualla ovat ”antaneet neuvottelutiimille lyömäaseen, jota kutsutaan ’teoriaksi Pohjois-Korean salaisista ydinlaitoksista'”, jutussa todetaan Japan Timesin mukaan.

Pohjoiskorealaislehti kutsuu amerikkalaisväitteitä ”fiktioksi, joka ajaa sen (Yhdysvallat) tuhoamaan vuoropuhelun”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un sopivat Singaporen huipputapaamisessaan epämääräisesti Pohjois-Korean ”työskentelevän kohti täysin ydinaseista vapaata Korean niemimaata”.

NBC Newsin uutisoi heinäkuussa Pohjois-Korean lisänneen salassa rikastetun uraanin tuotantoa. Washington Post kertoi samaan aikaan amerikkalaistiedustelun uskovan, että pohjoiskorealaiset rakentavat yhtä tai kahta uutta mannertenvälistä ohjusta Sanumdongissa Pjongjangin lähellä sijaitsevassa laitoksessa.

Tapaamista seuranneet neuvottelut ovat sittemmin ajautuneet umpikujaan. Yhdysvaltojen on kerrottu tehneen pohjoiskorealaisille konkreettisia ehdotuksia siitä, miten ja millä aikataululla ydinaseista luopuminen olisi hoidettava. Pohjois-Korean sanotaan kuitenkin ampuneen kaikki ehdotukset alas.

Pohjois-Korean johdon sanotaan katsovan, että se on jo tehnyt riittävästi myönnytyksiä ja odottavan Yhdysvalloilta vastavuoroisuutta. Pohjois-Korea on toistaiseksi pidättäytynyt ydin- ja ohjuskokeista ja palauttanut Korean sodassa menehtyneiden amerikkalaissotilaiden jäännöksiä Yhdysvaltoihin.

Pohjoiskorealaisten on kerrottu muun muassa vaatineen virallista rauhansopimusta Yhdysvaltojen kanssa ja helpotusta pakotteisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt