Pohjois-Korean lähetystörakennus Madridissa. Google Maps

Pohjois-Korean huippusalainen koodilaite saatettiin varastaa

Pohjois-Korea saattoi menettää elintärkeän salauslaitteen Madridin lähetystöiskussa.

Pohjois-Korean Espanjan-suurlähetystöön helmikuussa tunkeutunut iskuryhmä saattoi saada haltuunsa lähetystön arvokkaat koodilaitteet, huippuloikkari Thae Yong-ho arvioi.

Asiasta uutisoivan Korea Heraldin mukaan Pohjois-Korean entinen Britannian apulaissuurlähettiläs Thae toteaa blogissaan, että Madridin lähetystöön iskenyt salamyhkäinen ryhmä saattoi varastaa salaustietokoneen, jota lähetystö käyttää yhteydenpitoon Pjongjangin kanssa. Thae Yong-hon mukaan tämä olisi vakava isku Pohjois-Korean hallinnolle – etenkin, jos laite päätyisi Yhdysvaltojen haltuun.

– Maailmalla uutisoidaan hyökkäyksestä Pohjois-Korean lähetystöön Madridissa, mutta Pohjois-Korea on ollut tapauksesta hiljaa jo kuukauden. Uskon tämän johtuvan siitä, että hyökkääjät anastivat ”muunnoskoneen”, lähetystön tärkeimpiin kuuluvan salaisen laitteen, Thae toteaa.

Hän kuvailee ”muunnoskoneeksi” nimittämäänsä salauslaitetta Pohjois-Korean lähetystössä ”tärkeämmäksi kuin ihmishenget”.

– Sillä salataan sähkeet Pjongjangin ja lähetystön välillä, hän jatkaa.

Thae Yong-hon mukaan Pohjois-Korean salaustekniikka on poikkeuksellista ja perustuu Kiinan kommunistisen puolueen toisen maailmansodan aikana kehittämään tapaan. Salaukseen käytetään sivuja ja sanoja ennakkoon valituista romaaneista. Thaen mukaan läntinen tiedustelu ei osaa purkaa Pohjois-Korean viestejä.

Vapaana Joseonina ja Cheolliman kansan puolustusrintamana tunnetun mystisen pohjoiskorealaisen vastarintaryhmän jäseniksi uskotut naamiomiehet hyökkäsivät Pohjois-Korean Madridin lähetystöön keskellä päivää hieman ennen Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin huipputapaamista Vietnamin Hanoissa. Iskuryhmä sitoi lähetystön henkilökunnan ja anasti muun muassa tietokoneita. Hyökkääjien kerrotaan paenneen paikalta kahdella luksusajoneuvolla.

Verkkouutiset kertoi erikoisesta tapauksesta tässä. Espanjan mediassa on väitetty, että amerikkalaistiedustelulla olisi ollut jotakin tekemistä tapauksen kanssa ja iskun on kerrottu olleen vähällä vaarantaa koko huipputapaamisen. Washington Postin aiemmin saamien tietojen mukaan tapauksella ei kuitenkaan ollut mitään yhteyksiä amerikkalaiseen tai muuhun länsitiedusteluun.

Amerikkalaismedian mukaan ryhmä on ottanut yhteyttä FBI:hin iskun jälkeen. Syyksi arvellaan halua suojautua Pohjois-Korean kostoiskuilta.

LUE MYÖS:

He yrittävät kaataa Kim Jong-unin: Mystinen ryhmä otti yhteyttä USA:han

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt