X
SULJE MAINOS
Kim Jong-un johtaa työväenpuolueen keskuskomitean kokousta. STR / KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - LEHTIKUVA / AFP

Pohjois-Korean arki: Kilo banaaneja maksaa 45 dollaria

Keväällä ruokaa tuotiin maahan pitkästä aikaa, mutta nyt ulkomaankauppa näyttää hiipuvan taas.

Tuontitavaroiden hinnat ovat lähteneet räjähdysmäiseen nousuun Pohjois-Koreassa, kertoo NK News. Pullo sampoota maksaa maan pääkaupungissa Pjongjangissa peräti 200 Yhdysvaltain dollaria. Banaanikilon hinta on rutiköyhässä maassa kohonnut jo 45 dollariin kilolta. Myös ulkomailta tuotavan ruokaöljyn ja hammastahnan hinnat ovat nousseet merkittävästi, sanoo lehden siteeraama pohjoiskorealainen lähde.

Kauppojen hyllyt alkoivat tyhjentyä tuontitavaroista elokuussa 2020, kun Pohjois-Korean ulkomaankauppa pysähtyi käytännöllisesti katsoen kokonaan. Syynä olivat koronan takia tehdyt maailmanlaajuiset matkustusrajoitukset. Pula tuontiruoasta pysyi Pohjois-Koreassa pahana läpi koko talven. Huhtikuussa elintarvikkeita alkoi taas tulla maahan, jolloin monet ajattelivat, että pula hellittää.

– Silloin hinnat nousivat hullun korkealle. Joidenkin tuotteiden hinta nousi viisinkertaiseksi, joidenkin kymmenkertaiseksi, sanoo pohjoiskorealainen.

Riisin hinta nousi kesäkuun alussa yhden päivän aikana peräti 22 prosenttia, NK News kertoo. Tällä hetkellä riisi maksaa kaksi kertaa sen verran kuin naapurimaa Kiinassa.

Analyytikoiden mukaan on mahdollista, että Pohjois-Korea on sulkemassa rajojaan uudelleen pandemian takia. Tähän viittaisi se, että liikenne maan satamissa on vähentynyt.

– Se selittäisi, miksi hinnat ovat nousseet niin dramaattisesti. Luulen, että Pohjois-Koreassa on kova pula tavaroista, sanoo analyytikko Peter Ward.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un myöntää, että ruokatilanne maassa on huono. Hän syyttää tästä maataloustuotannossa tehtyjä virheitä ja huonoa säätä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt