Pohjois-Koreaan palaavat työläiset ovat viranomaisten syynissä. LEHTIKUVA / AFP Ed Jones

Pohjois-Koreaan palaavat julmiin kritiikki-istuntoihin

Ulkomailla työskennelleet ovat Pohjois-Korean viranomaisten tiukassa syynissä.

Pohjois-Korean kerrotaan pakottavan ulkomailta töistä palaavat kansalaiset julmiin ja tavallista tiukempiin itsekritiikki-istuntoihin, joissa arvostellaan omaa poliittisen uskollisuuden puutetta. Asiasta kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Istunnoilla viitataan  saenghwal chonghwana tunnettuihin ryhmätapaamisiin, joissa tavalliset kansalaiset joutuvat tunnustamaan omat poliittiseen uskollisuuteen liittyvät erheensä. Verkkouutiset on kertonut istunnoista tässä jutussa.

Kaikille kansalaisille pakolliset itsekritiikki-istunnot ovat suljetussa kommunistimaassa yleisiä. Ulkomailta ja erityisesti Venäjältä palaavat työntekijät ovat RFA:n mukaan joutuneet viime aikoina viranomaisten tavallista tiukempaan syyniin.

– Jokaisen organisaation ja yrityksen turvallisuusosasto pakottaa työntekijät kirjoittamaan itsekritiikkiä siitä, mitä he ovat tehneet ulkomailla asuessaan, pohjoiskorealainen nimetön lähde kertoo.

Sadat työläiset ovat parhaillaan palaamassa Venäjältä Pohjois-Koreaan, koska he eivät ole enää saaneet YK:n pakotteiden takia työlupaa. Pohjois-Korean viranomaisten kerrotaan olevan erityisen huolissaan siitä, että kotimaahan palaavat kansalaiset ovat nähneet ulkomailla eteläkorealaisia elokuvia tai televisio-ohjelmia.

– Heidän täytyy kirjoittaa ylös, jos he ovat nähneet kapitalistisen elokuvan tai tv-ohjelman Venäjällä sekä luetteloida kaikki ja kertoa, kenen kanssa he katsoivat niitä, lähde kertoo.

Ulkomaisten elokuvien ja sarjojen seuraaminen on Pohjois-Koreassa ankarasti kiellettyä, sillä se horjuttaa diktatuurivaltion propagandan uskottavuutta. Kiinnijäämisestä seuraa ankarat rangaistukset.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt