Kommunistien liitto pitää Pohjois-Korean edesmennyttä diktaattoria suurena ajattelijana. / KCNA

Pohjois-Korea suitsuttaa: Johtajaa ylistettiin Suomessa

Maan edesmenneen diktaattorin kerrottiin rakentaneen pohjan voimakkaalle sosialistiselle valtiolle.

Pohjois-Korean valtiollinen media on nostanut esiin maan edesmenneen johtajan Kim Jong-ilin saamia huomionosoituksia maailmalla. Norjan, Tanskan, Suomen, Brasilian ja Meksikon kerrotaan pitäneen Kimin syntymän vuosipäivän kunniaksi erilaisia seremonioita ja näyttelyitä helmikuun aikana.

Uriminzokkiri-lehden mukaan Kommunistien liiton kansainvälinen sihteeri Juha Kieksi totesi puheenvuorossaan puhemies Kim Jong-ilin olleen ”suuri ajattelija ja teoreetikko”.

– Hän rikasti presidentti Kim Il-Sungin perustamaa Juche-aatetta uuden ajan vaatimalla tavalla. Puhemies Kim Jong-il puolusti maansa kunniaa, suvereniteettia ja onnellisuutta pitämällä Songun-politiikan lippua korkealla. Hän rakensi pohjan voimakkaan sosialistisen maan rakentamiseksi ja kohensi kansansa elinolosuhteita, Kieksi sanoi Pohjois-Korean valtionmedian mukaan.

Suomessa pidetyssä tapahtumassa lähetettiin myös onnitteluviestejä ”suurelle johtajalle” eli maan nykyiselle diktaattori Kim Jong-unille.

Suomen Työväenpuolueen toimintaan osallistuva Kommunistien liitto määrittelee itsensä marxilais-leninistiseksi järjestöksi. Se on myös ilmoittanut tukevansa Pohjois-Koreaa ”anti-imperialistisena voimana” ja johtavansa Suomen Juche-aatteen opintoyhdistystä.

Vuosina 1994–2011 Pohjois-Koreaa rautaisella otteella johtanutta Kim Jong-iliä on syytetty räikeistä ihmisoikeusloukkauksista ja esimerkiksi 1990-luvun nälänhädän kärjistämisestä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sulkeutuneessa kommunistimaassa on noin 200 000 poliittista vankia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt