Sairaalaa desinfioidaan Pohjois-Koreassa. LEHTIKUVA / AFP Kim Won Jin

Pohjois-Korea salasi koronahavainnon, satama karanteeniin

Viruksen saastuttamat tuotteet tuotiin maahan laittomasti.

Pohjois-Korean viranomaiset ovat asettaneet Nampon sataman karanteeniin, kertoo uutissivusto Daily NK.

Sulkutoimiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun satamaan saapui heinäkuun puolivälissä koronaviruksen saastuttamia tuotteita.

– Koronavirus havaittiin, kun tuontitavara kulki tullin läpi. Hallitus on ryhtynyt useisiin toimiin tilanteen hoitamiseksi, kertoo nimettömänä esiintyvä lähde.

Nampo sijaitsee Etelä-Pyeonganin maakunnassa Keltaisenmeren rannikolla.

Nampon sataman tullin läpi kulkee sekä laillisesti että laittomasti maahantuotuja tuotteita. Lähteen mukaan viruksen saastuttamat tuotteet tuotiin maahan laittomasti.

Paikallisviranomaiset ilmoittivat koronahavainnosta maan hallinnolle, joka sulki kaiken satamaan tulevan tavaraliikenteen ja lähetti alueelle taudintorjuntaviranomaisia.

– Viranomaisten tehtävänä on tunnistaa kaikki henkilöt, jotka toivat maahan saastuneita tuotteita ja testata heidät eristyksessä, lähde sanoo.

– Viranomaisia käskettiin myös pitämään koronahavainto salassa.

Pohjois-Korea uutisoi viime sunnuntaina, että maassa on havaittu ensimmäinen koronavirusepäily. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäiltiin loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikkoa aiemmin.

Pohjois-Korea on aiemmin ilmoittanut, että maassa ei ole vahvistettuja koronatapauksia.

Moni asiantuntija kuitenkin uskoo viruksen levinneen maahan. Heidän mukaansa Pohjois-Korea on ryhtynyt toimiin viruksen leviämisen estämiseksi ja asettanut kokonaisia maakuntia karanteeniin. Pohjois-Korea on myös sulkenut Kiinan-vastaisen rajansa. Lisäksi maan hallinto varoitti keväällä kansalaisia ja kertoi viruksen leviävän kolmella eri alueella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt