Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. STR / AFP / LEHTIKUVA

Pohjois-Korea passittaa poliittisia vankeja uraanin tuotantoon

Maan kerrotaan salakuljettaneen uraania muun muassa Iraniin.

Pohjois-Korea rakentaa parhaillaan uutta vankileiriä uraania tuottavan laitoksen yhteyteen pääkaupunki Pjongjangin eteläpuolelle.

Alueelle on lähetetty rakennustöihin sosiaaliturvaministeriön alaisuuteen määrättyjä varusmiehiä sekä paikallisia asukkaita, jotka on komennettu erillisiin työprikaateihin.

DailyNK-median haastatteleman korkea-arvoisen lähteen mukaan poliittisten vankien on määrä louhia alueella uraania sekä työskennellä sen jalostamisen parissa.

Pohjois-Korea on kiihdyttänyt asevarusteluaan vakavasta talouskriisistä huolimatta. Maa sulki Kiinan vastaisen rajansa yli vuosi sitten koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, minkä seurauksena elintärkeä tavarakauppa on lähes tyrehtynyt.

Uuden hankkeen taustalla on paikallisen uraanilaitoksen työvoimapula. Suurin osa maan muista vankileireistä toimii turvallisuusministeriön alaisuudessa, eikä vangeilla ole juurikaan toivoa vapautumisesta. Sosiaaliturvaministeriön leiriltä voi vapautua, jos henkilö arvioidaan ”mallikelpoiseksi vangiksi” rangaistuksensa aikana.

Pohjois-Korean on kerrottu salakuljettaneen laitoksessa tuotettua uraania Iraniin, Syyriaan, Qatariin ja Egyptiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt