Kiinan ja Pohjois-Korean raja. WIKIMEDIA COMMONS

Pohjois-Korea lähetti erikoisjoukkoja Kiinan rajalle

Sotilaat estävät kansalaisia pakenemasta rajan yli Kiinaan.

Pohjois-Korea on lähettänyt 1 500 asevoimien erikoisjoukkojen sotilasta Kiinan-vastaiselle rajalle Ryanggangin maakunnassa, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Sotilaiden tehtävänä on puuttua korruptoituneiden rajavartijoiden ja salakuljettajien toimiin ja estää pohjoiskorealaisia pakenemasta Kiinaan.

– Sotilaat levitettiin koko rajan pituudelle, kertoo nimettömänä esiintyvä sotilasvirkailija.

Erikoisjoukkojen sotilaat valvovat muun muassa korruptoituneita rajavartijoita, jotka sallivat salakuljettajien toiminnan lahjuksia vastaan. Osa rajavartijoista osallistuu myös itse salakuljetukseen.

Koronapandemian puhjettua tammikuussa sekä Kiinan että Pohjois-Korean viranomaiset sulkivat maiden välisen rajan. Sen jälkeen Pohjois-Korean hallinto on puuttunut tiukasti salakuljetukseen.

Yhdysvallat ja YK ovat asettaneet Pohjois-Korealle talouspakotteita estääkseen maan ydin- ja ohjusohjelman kehittämisen.

Varsinkin talouspakotteiden vuoksi salakuljetus tuo monelle pohjoiskorealaiselle elannon. Pohjois-Korean hallinto on kiristänyt rajavalvontaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Maassa uutisoitiin hiljattain ensimmäisestä koronavirusepäilystä. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäiltiin loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikkoa aiemmin.

Pohjois-Korea on aiemmin ilmoittanut, että maassa ei ole vahvistettuja koronatapauksia.

Moni asiantuntija kuitenkin uskoo viruksen levinneen maahan. Heidän mukaansa Pohjois-Korea on ryhtynyt toimiin viruksen leviämisen estämiseksi ja asettanut kokonaisia maakuntia karanteeniin. Pohjois-Korea on myös sulkenut Kiinan-vastaisen rajansa. Lisäksi maan hallinto varoitti keväällä kansalaisia ja kertoi viruksen leviävän kolmella eri alueella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt