Verkkouutiset

Pohjois-Korea kiihdyttää julmia kritiikki-istuntoja

Istunnoissa arvostellaan omaa poliittisen uskollisuuden puutetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean kerrotaan kiristäneen kansalaisten viikottaisia ”itsekritiikki-istuntoja” Vietnamin keskeytyneen huipputapaamisen jälkeen. Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin neuvottelut Hanoissa kariutuivat helmikuun lopussa tuloksettomina. Pohjois-Korean retoriikka on koventunut sen jälkeen. Kireä ilmapiiri näkyy myös maan rajojen sisällä.

– Arviointi-istunnoissa on nyt niin jännittynyt tunnelma, ettei sitä voi edes verrata siihen, millaisia ne olivat aiemmin. Osallistujat eivät voi edes yskiä, pjongjangilainen lähde kertoo Radio Free Asialle.

Arviointi-  tai itsekritiikki-istunnoilla viitataan saenghwal chonghwana tunnettuihin julmiin viikottaisiin ryhmätapaamisiin. Tavalliset kansalaiset joutuvat niissä tunnustamaan omat poliittiseen uskollisuuteen liittyvät erheensä. Sen jälkeen tulee vielä kritiikkiä muilta. Lopulta osallistuja saa laatia suunnitelman siitä, miten aikoo korjata puutteensa.

Pjongjangilaislähteen mukaan istuntojen vakavuus heijastelee tavallisesti hallinnon tuntoja yhteiskunnallisesta ilmapiiristä.

– Kun ilmapiiri on positiivinen, ovat istunnot pintapuolista rutiinia. Juuri nyt se ei ole lainkaan sellaista, hän jatkaa.

Pohjoiskorealainen kertoo aiemmin tunnin mittaisten istuntojen venyvän nykyisin parituntisiksi. Tavalliset vastaukset eivät myöskään enää riitä. Lähteen mukaan liian vähän itseään kritisoivat joutuvat silmätikuiksi seisomaan ryhmän eteen.

Hän kertoo osallistujien tavanneen suunnitella istunnossa puhuttavat asiat etukäteen. Tämä ei kuitenkaan enää onnistu.

– Toisia on pakko kritisoida rankasti. Jopa lähinaapuruston ihmisistä alkaa tulla näiden arviointi-istuntojen aikana toistensa vihollisia.

Toisen pohjoiskorealaislähteen mukaan maan hallinto pyrkii aiempaa tiukemmilla istunnoilla pitämään kansalaiset varpaillaan ja ohjaamaan huomiota pois Hanoin kokouksen epäonnistumisesta. Hänen mukaansa istunnoilla yritetään tukahduttaa kansan parissa leviäviä juoruja niin kokouksesta kuin muistakin hallinnolle epämieluisista asioista.

– (Viranomaiset) painottavat nykyisin istunnoissa yhä useammin omavaraisuutta. Pohjoiskorealaiset alkavat olla huolissaan tulevaisuudestaan, koska he pelkäävät tämän tarkoittavan sitä, että kansainvälisistä pakotteista tulee entistä raskaampia, Pohjois-Pyeonganin maakunnassa asuva lähde kertoo.

Pohjois-Korean itsekritiikki-istuntoja on järjestetty jo vuodesta 1962 lähtien. Istuntoon osallistuu tavallisesti 10-15 työtoveria tai saman naapuruston asukasta. Ajatuksena on löytää yhdessä tapoja ”tehdä jokaisesta yksilöstä parempi kansalainen”.

Viikottainen istunto järjestetään joka lauantai. Niiden lisäksi järjestetään arviointitapaamisia kuukausittain, vuosineljänneksittäin ja vuosittain. Kritiikki-istunnoista vastaa matalan tason paikallinen virkailija ja niissä puhutusta pidetään tarkasti kirjaa. Myös Pohjois-Korean eliitti joutuu osallistumaan omiin istuntoihinsa.

Pohjois-Korean Britannian apulaissuurlähettiläänä työskennellyt huippuloikkari Thae Yong-ho kuvasi istuntoja muistelmissaan ”Pohjois-Korean orjavaltion perusperiaatteeksi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)