Pohjois-Korea kertoo haluavansa jatkaa neuvotteluja ilman Ruotsia. LEHTIKUVA / AFP Ed Jones

Pohjois-Korea heitti Ruotsin pois neuvotteluista

Ruotsia väitetään ’takapenkiltä huutelijaksi’ USA:n ja Pohjois-Korean ydinaseneuvotteluissa.

Ruotsin ei enää tarvitse toimia sovittelijana Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen ydinaseneuvotteluissa, Pohjois-Korean ulkoministeriö tiedottaa.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain edustajat tapasivat lokakuussa Ruotsin Lidingössä, missä heidän oli määrä neuvotella Pohjois-Korean ydinaseiden rajoittamisesta. Neuvottelut päättyivät kuitenkin tuloksettomina.

NK Newsin mukaan Pohjois-Korea on nyt kehottanut Tukholmaa lopettamaan neuvotteluissa ”takapenkiltä huutelemisen”.

– Nyt kun Pohjois-Korea ja Yhdysvallat tuntevat toistensa aseman hyvin, niin Ruotsin ei enää tarvitse työskennellä Pohjois-Korean kanssa. Tarvitaan vuoropuhelua, Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Myong Gil kertoi maan uutistoimiston KCNA:n haastattelussa.

– En ole varma siitä, onko Ruotsi joko kiinnostunut Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain rukoilemasta välien parantamisesta, mutta voidaan pitää kohtuuttomana, että Ruotsi huutelee ohjeita takapenkiltä.

Neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta eivät ole edenneet viime aikoina. Pohjois-Korea on vaatinut Yhdysvalloilta uusia avauksia vuoden loppuun mennessä.

– Ruotsin puolta neuvotaan lämpimästi ymmärtämään tilanteen ja käyttäytymään itse sen mukaisesti. Yhdysvaltojen ei enää tulisi esittää olevansa kiinnostunut dialogiin Pohjois-Korean kanssa, jos sillä on kolmas maa seisomassa takanaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt